Natura pare că și-a propus să ne uimească în fiecare zi, fie oferindu-ne noi specii, despre care acum învățăm sau cărora încercăm să le descifrăm misterele, fie arătându-se că până și specii demult dispărute pot să reapară pe neașteptate. Sau, poate, au dispărut doar din vederea noastră și au migrat în conservare.
Un burete marin de mărimea unei cade de baie a fost redescoperit, deși se credea că a dispărut, ca specie, acum mai bine de un secol. Buretele, numit ”cupa lui Neptun”, a reapărut în apele costale de lângă Singapore. Cei care au dat din întâmplare peste el, o echipă de scufundători, cercetători în cadrul DHI Group, spun că specimenul găsit este unul mic comparativ cu dimensiunile la care ar putea ajunge – mai exact, 1,5 metri diametru și înălțime, dar se pare că acesta crește repede și are toate șansele să devină uriaș.
Prima documentare a speciei datează din anul 1822, când a fost descris ca fiind folosit pentru îmbăierea copiilor, date fiind dimensiunile sale. Se pare că tocmai recoltarea asiduă a buretelui pentru astfel de scopuri ar fi dus la dispariția lui, spun oamenii de știință. Ultimul exemplar identificat a fost în Indonezia, în 1908. De atunci încoace s-a considerat că specia a dispărut definitiv. Astfel că nici biologii nu știu prea multe despre această specie, pentru că au apucat prea puțin să o cerceteze. Mai mult, până acum, nici un specimen nu a fost observat viu, doar cules, scos din apă și utilizat. Acum, însă, spun descoperitorii săi, știința are ocazia să îl studieze pe viu și să îi descopere secretele.
Sursa și foto: Mongabay
Foto 1: Echipa DHI și biologii Universității din Singapore, alături de buretele ”cupa lui Neptun”
Foto 2: Imagine veche cu buretele folosit ca și cadă pentru îmbăierea copiilor