Descoperiri ştiinţifice evidente ale anului 2012

3

Pentru oamenii de ştiinţă, un răspuns pentru o întrebare sau o soluţie pentru o problemă nu sunt adevărate dacă nu sunt demonstrate, chiar dacă asta înseamnă, uneori, a demonstra evidentul, lucruri pe care orice muritor de rând le cunoaşte. Cum ar fi faptul că a ajunge mai repede la spital poate salva viaţa unei victime sau că mişcarea este bună pentru sănătate. Publicaţia Live Science a făcut un top 12 al celor mai evidente descoperiri ştiinţifice ale anului care se încheie.

 

stiinta

 

1. Partenerii potriviţi sunt părinţi buni

Dacă te căsătoreşti cu un partener potrivit şi de nădejde, acesta va fi şi un părinte bun şi de nădejde. Sau, în cuvintele studiului, calităţile care fac ca doi oameni să construiască o relaţie romantică fericită îi vor ajuta să facă acelaşi lucru şi în relaţia cu copiii lor. Asta susţine un studiu publicat în revista Personality and Social Psychology Bulletin. Două dintre aceste calităţi sunt cooperarea şi comunicarea. Cam evident, nu?

2. Cu toţii vrem să ieşim cu bunăciuni

Da, veţi spune că vă interesează simţul umorului, personalitatea, dar, în adâncul nostru, toţi căutăm o faţă drăguţă. Inconştient, şi femeile, şi bărbaţii îşi doresc un partener atractiv sexual, a arătat un alt studiu. Mai concret, una spunem cu voce tare că ne dorim, alta ne dorim în realitate.

3. Dacă bem şi înainte de a ieşi în oraş, bem mai mult

Matematica spune aşa: dacă bem înainte de a ieşi să petrecem timpul cu prieteni sau la bar şi bem şi acolo, e logic că bem mai mult decât dacă am fi băut numai odată ieşiţi la socializare! Asta afirmă şi un studiu publicat de revista Alcoholism: Clinical & Experimental Research: că acele persoane care beau numai la bar se îmbată mai greu sau mai puţin decât cele care beau şi acasă. Din nou, ceea ce era de demonstrat a fost demonstrat…

4. Oamenii cu mai multă experienţă iau decizii mai bune

Asta susţine un studiu publicat de revista Organizational Decision Making and Human Decision Processes: că oamenii cu mai multă experienţă într-un domeniu iau intuitiv decizii mai bune în chestiuni legate de domeniul respectiv. Nu le pot explica mai bine decât amatorii domeniului, dar instinctul le spune ce să facă. Destul de logic, de altfel.

5. A nu lăsa arme pe mâna indivizilor cu probleme salvează vieţi

Sau cerul este albastru, cam asta spune studiul publicat de Johns Hopkins School of Public Health, care arată că indivizii ce prezintă un risc ridicat (cu istoric de violenţă domestică, probleme de sănătate mintală, dependenţi de diverse substanţe sau cu vârsta sub 21 de ani) nu ar trebui să aibă acces la arme, pentru prevenirea unor posibile acte de violenţă. Din păcate, evidenţa studiului a avut şi o crudă faţă practică – recenta împuşcare a 20 de copii într-o şcoală americană de către un tânăr cu probleme mintale.

6. Sportul este bun pentru sănătate
Dacă nu ştiaţi până acum că mişcarea vă face bine, poate băgaţi acum la cap: sportul ajută la îmbunătăţirea sănătăţii mintale şi fizice, spune un studiu publicat de revista Clinical Psychological Science. Aţi reţinut, da?

7. Şansele supravieţuirii pentru o victimă a unui atac de cord cresc dacă sunăm la salvare

Paramedicii chiar salvează vieţi! Sunaţi la 112 dacă credeţi că aveţi un atac de cord. Cercetarea prezentată anul acesta la congresul Acute Care Cardiac a arătat că numai 29% dintre pacienţii turci care au un atac de cord ajung la spital cu ajutorul unei ambulanţe, deşi serviciul este gratuit în Turcia. A lua un taxi sau a conduce singur la spital poate fi o decizie de semnare a condamnării la moarte.

8. În prieteniile platonice, băieţii sunt mai degrabă interesaţi sexual de fetele prietene

Se pare că unele stereotipuri despre bărbaţi şi sex sunt adevărate: tinerii sunt mai degrabă interesaţi sexual de fetele care le sunt amice, prietene platonice, în schimb fetele sunt mai puţin interesate de prietenii lor platonici în acest fel. Adulţii descriu senzaţia ca o povară pentru prietenia cu o persoană de sex opus. Cu toate acestea, a concluzionat studiul, prieteniile platonice dintre bărbaţi şi femei pot fi poveşti de succes. Deci, n-am prea înţeles rostul studiului.

9. Dacă fumezi multă iarbă de tânăr, îţi strici mintea

Spune ştiinţa: consumul masiv de marijuana poate afecta creierul unui adolescent. Mai exact, îţi scade inteligenţa pe termen lung (pierzi cam 8 puncte de IQ de la 13 ani la 38 de ani). Studiul a fost făcut pe neo-zeelandezi şi a fost publicat de revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Nu e sănătos să începi de copil să consumi marijuana, au conchis cercetătorii, menţionând că acelaşi lucru este valabil şi pentru tutun, alcool şi canabis. Era nevoie de un studiu pentru a afla asta…

 

10. Nu este bine să conduci beat

Serios. Chiar nu ştiaţi că a conduce sub influenţa alcoolului este o activitate care nu prezintă siguranţă? Dacă nu ştiaţi, vă explică detaliile un studiu publicat în revista Journal of Studies on Alcohol and Drugs, care arată că, cu cât alcoolemia unei persoane este mai mare, cu atât creşte riscul de a face un accident fatal.

11. Tocurile înalte nu fac bine picioarelor

Pantofii cu toc înalt sunt eleganţi, dar nesănătoşi pentru picioare. Noutatea anului ar fi că favorizează creşterea unghiilor în carne, din cauza poziţiei în care stau chircite degetele şi a presiunii exercitate asupra lor. Din nou, dacă nu ştiaţi până acum, iată că este un fapt dovedit ştiinţific.

12. Ţipatul la copii le face rău

Abuzul psihologic (terorizarea copilului, neglijarea emoţională, exploatarea emoţională, ţipetele) afectează copii, susţine un studiu publicat de revista Pediatrics. Dacă mai era nevoie de un studiu pentru a confirma acest fapt, acum el există.

 

Sursa şi foto: Live Science

 


3 comentarii

  1. Va numiti “Think Outside the Box”, dar majoritatea cercetarilor prezentate sunt luate la misto. Nu vad nimic “Outside the Box” in atitudinea asta. Eu cred ca orice tip de cercetare e binevenita. De multe ori se intampla sa luam ceva de bun fara sa analizam lucrurile si sa se dovedeasca neadevarat.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger