Descoperirea anului în fauna României: O specie de șarpe boa, considerată dispărută de 8 decenii

3

După 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar șarpe din România a€“ boa de nisip (Eryx jaculus), arată un comunicat de presă din partea Societății Ornitologice Române. Această specie ajunsese să fie considerată un adevărat €”Sfânt Graal” al herpetologilor, o specie pe care toți o credeau dispărută din faună României și care acum a fost regăsită.

 

boa de nisip

 

Din 1937, nu a mai fost văzut boa de nisip în viață. În România, au mai fost semnalate doar exemplare moarte. Nimeni nu reușise să mai găsească un exemplar în viață, darăminte o populație de boa de nisip.

Prima semnalare a exemplarului a fost făcută de un locuitor din Lunca Dunării, care a scris un mesaj pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române. De aici, a fost îndrumat către herpetologul Vlad Cioflec, din București, membru al SOR. După ce a văzut fotografiile cu specia, Vlad a decis să organizeze o echipă cu care să investigheze observația. ”€œNu poți trece cu vederea o astfel de semnalare. Pe scurt, am văzut fotografiile și am rămas uimit. Mi-am organizat o echipă din care au mai făcut parte soția mea, Corina Cioflec, cel mai bun blogger de wildlife din România,€“ Doru Panaitescu și un alt herpetolog, Tibor Sos”, povestește Vlad Cioflec. ”€œÎmpreună am plecat pe teren, să căutăm ceea ce noi credeam că este o specie dispărută. Cel mai greu cred că a fost să țin secretă locația indicată de primul gasitor.”

 

Boa de nisip pui

Un pui de boa de nisip

 

Echipă s-a deplasat în teren, unde surpriza a fost mai mare decât se așteptau. Nu au găsit un singur exemplar de boa de nisip, ci zece. Mai mult, a fost vorba și despre o femelă care avea alături nu mai puțin de șase pui. Toate exemplarele au fost lăsate exact acolo unde au fost găsite. Niciun șarpe nu a fost bruscat, rănit, vătămat. Cei patru care au făcut descoperirea s-au mulțumit doar cu fotografiile și cu filmarea celui mai rar șarpe din România a€“ boa de nisip.

Local, boa de nisip este numit și șarpe cu două capete, pentru că este extrem de bine adaptat: coada animalului seamănă foarte bine cu capul, un sistem de apărare extrem de eficient împotrivă prădătorilor care apucă reptilele de cap. Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un șarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderență un animal nocturn, are pupilă verticală. Se hrănește îndeosebi cu rozătoare, pe care le vânează în galeriile construite subteran. Poate fi găsit, extrem-extrem de rar, în zone aride. Ultima semnalare, în viață, a unui exemplar de boa de nisip pe teritoriul României, provine din 1937, în localitatea Cochirleni. Dat fiind că specia era considerată dispărută, nu putem face publică locația unde a fost redescoperită, pentru că ar putea duce la o vânătoare de trofee.


3 comentarii

  1. intr-o excursie cu bicicleta in Dobrogea am auzit o poveste cu acest sarpe – omorat de ciobani – se intampla cu 2 ani in urma. zona era aceeasi rasova – cochirleni

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger