Descoperire: Schizofrenia înseamnă 8 afecțiuni genetice diferite

0

Schizofrenia este o tulburare mentală gravă, care cauzează halucinații paranoide și auditive şi comportamente sociale problematice, scrie IFLScience. Un nou studiu, realizat de C. Robert Cloninger de la Universitatea din Washington, arată că schizofrenia nu este doar o boală, ci opt afecțiuni cu cauze genetice diferite. Asta ar putea schimba modul în care schizofrenia este diagnosticată și tratată.

 

 

Pentru a depista cauzele genetice ale bolii, echipa lui Cloninger a analizat genomurile a 4.200 de schizofrenici şi a 3.800 de indivizi care nu sufereau de această afecţiune. Cercetătorii au observat că nu una sau o mână de gene mai mici sunt responsabile pentru declanşarea bolii, ci 42 de gupuri genetice care lucrează împreună pentru a da naştere simptomelor pentru opt afecţiuni diferite. “Genele nu operează de unele singure. Ele funcţionează împreună la fel ca o orchestră, iar pentru a înţelege cum operează, nu trebuie să ştii doar cine sunt membrii orchestrei, ci şi cum interacţionează,” scrie Cloninger într-un comunicat de presă. “Ce am reuşit noi, după un deceniu de frustrare în domeniul psihiatriei genetice, a fost să identificăm modul în care interacţionează genele, dacă ‘orchestra’ e armonioasă şi conduce la sănătate sau dezorganizată, în sensul că declanşează tipuri diferite de schizofrenie.”

Studiile anterioare găsiseră asocieri firave între gene individuale şi schizofrenie, rezultatele fiind însă greu de reprodus pentru că nu toţi schizofrenicii manifestă toate simptomele bolii, deci nu au aceiaşi indicatori genetici patogeni. În cadrul noului studiu, anumite variaţii genetice au prezis cu o acurateţe de 95% halucinaţiile, în timp ce altele au prezis cu o precizie de 100% anomaliile de vorbire și pe cele comportamentale asociate cu boala. Deși există și factori de mediu, precum consumul de droguri și traumele emoționale, care contribuie la instalarea simptomelor ei, schizofrenia este atribuită în 80% din cazuri geneticii. Noul studiu ar putea fi de foarte mare ajutor în diagnosticarea corectă și tratarea pacienților.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger