Descoperire incredibilă: Un câine depistează cancerul cu o precizie de 98%

2

Știm că unii câini au capacități extraordinare de a lua urma drogurilor sau a bombelor ascunse și în cele mai ingenioase locuri. Oamenii de știință din Japonia au descoperit însă un alt lucru surprinzător. Unele patrupede canine pot depista până și cancerul cu ajutorul sistemului lor olfactiv sensibil. Cercetătorii niponi au antrenat un labrador retriever negru pentru a depista cancerul colorectal cu o precizie mai mare decât majoritatea testelor moderne.

Nu este prima dată când patrupedele sunt folosite în scopul depistării anumitor tipuri de boli și de cancer, ele fiind folosite și în trecut pentru depistarea cancerului de piele, a celui de vezică, a celui pulmonar, mamar sau ovarian. În alte situații, cum a fost panica generală stârnită de atacul în masă al ploșnițelor de pat în Londra, din toamna anului trecut, câinii sunt folosiți pentru evitarea unor pandemii. In căutare de soluții, hotelurile din Marea Britanie au apelat atunci la serviciile primului câine din Europa certificat în interceptarea insectelor invazive – Lola, care beneficiase de training în SUA, poate inspecta 200 de camere pe zi și, chiar dacă nu le ucide, măcar identifică prezența ploșnițelor.

Cum reușește însă labradorul să depiseteze cancerul?

Studiile mai vechi arată că unii câini au abilitatea de a depista cancerul în respirația pacienților, scrie National Geographic. Pornind de la această idee, labradorul nostru a fost antrenat să se așeze ori de câte ori depista o mostră de țesut canceros. Mai exact, câinele a fost învățat să se așeze în fața mostrelor care indicau semne de cancer. Când depista corect urmele bolii, primea în semn de răsplată o minge de tenis. Un câine poate avea un simț olfactiv de un milion de ori mai puternic decât un om, scrie ABC News, însă asta nu înseamnă că fiecare patruped caninc poate depista bombe, droguri sau boli.

Citiți și:

Exterminarea maidanezilor, o soluţie falsă

Cum să scapi definitiv de câinii maidanezi cu 5 lei pe lună. Rețeta de succes pentru controlul câinilor vagabonzi: padocurile de cartier

Jurnalismul de senzație. Cum să manipulezi și să transformi informații pentru a avea dintr-o non-știre una de senzație. Speța câinilor vagabonzi

Tumorile infecţioase canine. Noi rezultate genetice

VIDEO. Rezistenţă spectaculoasă: Un câine a supravieţuit 5 zile pe gheaţă

VIDEO. Un câine dispărut se întoarce acasă după 5 ani

Foto: Flickr – emildom75

Sursa: Huffington Post


Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Peștele de acvariu care poate revoluționa tratamentele cardiace » Think Outside the Box

  2. Pingback: Șoarecii-santinelă care depistează bombele pe aeroporturi » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger