Descoperă Roșia Montană la Fân Fest prin tururile ghidate

0

FânFest se apropie și este un prilej bun pentru toți cei care sunt interesați să cunoască localitatea istorică din Munții Apuseni. Organizatorii au pregătit o serie de tururi ghidate prin Roșia Montană care amintesc că salvarea Roșiei Montane înseamnă întoarcerea la comunitate, valorile culturale, istorice, naturale.

 

Turul Bisericilor

Roșienii au fost o comunitate multietnică și multiconfesională în care românii, maghiarii, germanii și celelalt etnii au trăit în bună pace și vecinătate. Comuniștii nu au reușit să îi dezbine, dar venirea firmei canadiene a schimbat lucrurile radical. Totuși, biserica a rămas locul în care buna pace încă domnește. La FânFest poți cunoaște bisericile seculare ale Roșiei Montane, monumente istorice recunoscute oficial de statul român, dar pe care vrea să le lasă pradă goanei după aur.

Turul Cianurii

Satul Corna, Satul Bunta și Satul Gura Cornei: aici trăiesc Ultimii Oameni. Sunt cornenii, din neamul celor ce rezistă cu încăpățânare ofensivei cianurii. Dacă s-ar aplica planul canadienilor, Valea Cornei ar fi umplută cu reziduurile procesului de cianurare și separată de orașul Abrud printr-un baraj de 185 de metri. Cele trei sate – cu pământurile, casele, bisericile și cimitirele oamenilor – ar ajunge pe fundul lacului de cianură. Dar acest lucru nu se va întâmpla cât timp Ultimii Oameni vor ține steagul sus.

Turul Mineritului

Numeroase seminții au scos de-a lungul timpului părticele din aurul Roșiei Montane: daci, români, români, germani, maghiari, austrieci, italieni etc. Fiecare a lăsat o parte din labirintul de peste 100 de kilometri de galerii subterane, ce ne prezintă acum istoria mineritului din perioada preromană până în cea modernă. Dar aceste vestigii excepționale își pot găsi sfârșitul dacă firma canadiană duce la îndeplinire ce și-a propus: exploatarea la suprafață a întregului zăcământ auro-argintifer.

Turul Panoramic

Viața celei mai vechi comunități din România se desfășoară de 2000 de ani pe Valea Foieșului și Valea Cornei, străjuite de munții din jur. E frumoasă Roșia Montană, însă atunci când te afli pe Vârful Piatra Corbului și vezi spectacolul naturii desfășurându-se pe 100 de kilometri în fața ta, parcă te simți regele lumii iar dacă ești pe La Colțuri, atunci vei înțelege de ce panorama oferită a fost aleasă ca fotografie de deschidere pentru documentația preliminară în vederea introducerii Roșiei Montane în UNESCO.

Turul Naturii

Din fericire, 90% din Roșia Montană a scăpat de exploatarea la suprafața din perioada contemporană. 90% din Roșia Montană își păstrează dealurile specifice țării Moților, cu fânețe și case tradiționale.

Fân Fest are loc, pentru al șaptelea an consecutiv, între 15 și 19 august la Roșia Motană, unde organizatorii au pregătit evenimente inedite, cu un scop comun: păstrarea nealterată a acestui loc și a istoriei lui.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger