Deputații vor să elimine cel mai bun sistem de prevenție din legislația pentru deșeuri

0

Zero Waste România atrage atenție că Industria pune presiune pentru eliminarea sistemului depozit din legislația referitoare le managementul deșeurilor. Deputații să pregătesc să voteze azi, 7 iunie, scoaterea acestui sistem din legislație. Sistemul depozit-returnare este cel mai bun instrument pentru a reduce atât generarea de deșeuri cât și exploatarea materiilor prime.

Sistemul depozit, cunoscut și sub denumirea de sistem garanție-returnare, aplicat ambalajelor precum recipiente de sticlă și PET, doze de aluminium, a fost introdus prin ordonanță de urgență în iunie 2016. Acesta este un instrument utilizat cu succes în numeroase țări precum Belgia, Croația, Estonia, Finlanda, Germania, Suedia, Olanda, Spania pentru reducerea deșeurilor de ambalaje generate.

Belgia deține un sistem depozit voluntar și unul obligatoriu pentru ambalaje de băuturi precum sticle de PET, sticlă sau doze de aluminium, implementat din 1993. Sticlele pentru bere și băuturi carbogazoase trebuie să fie refolosibile de cel puțin 7 ori și să poată fi reumplute, iar garanția per recipient este cuprinsă între 0.55 și 1 leu.

Conform OUG 38/2016 crearea cadrului legislativ pentru implementarea sistemului depozit la punctul 1, trebuia urmată de elaborarea unei metodologii de implementare de către Ministerul Mediului, ceea ce nu s-a întâmplat încă. Mai mult, ONG-urile avertizează că sistemul a fost propus spre eliminare în cadrul ședinței din Comisia de Mediu, care va avea loc azi, 7 iunie, 2017 și au lansat un apel de mobilizare pentru contactarea și informarea deputaților cu privire la importanța acestui instrument în prevenția generării deșeurilor.

Sursa: ecomagazin.ro


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger