Deputații nu au ținut cu mediul în legislatura 2011 – 2012

0

Ultimul mandat parlamentar este caracterizat prin absenteism, iniţiativă redusă a aleşilor şi supremaţia votului politic asupra raţiunii (de mediu) când vine vorba de legile şi propunerile cu impact asupra mediului trecute prin Parlament. 2012 a însemnat un an foarte prost pentru mediu, aşa cum a fost tratat acesta de legislativ, în această perioadă înregistrându-se cele mai slabe scoruri din istoria monitorizării Votul Verde.

 

Acestea sunt concluziile celei de-a patra ediţii a cercetării Votul Verde şi ale clasamentului pe patru ani al celor mai verzi deputaţi, ambele realizate de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, împreună cu partenerii Fundaţia TERRA Mileniul III, WWF, Asociaţia ALMA-RO, Centrul Independent de resurse pentru mediu CIDRM, Clubul Ecologic Transilvania şi 2Celsius.

Experții au analizat cum au votat deputații în legislatura 2011-2012 un număr de 15 inițiative cu impact asupra mediului. Printre cele 15 legi se numără Legea Minelor, legea spațiilor verzi, legea care reglementează activitățile de picnic, legea privind soiurile de plante, dar și cea privind reglementarea domeniului nuclear.

Fruntaşii clasamentului au scoruri mediocre în comparaţie cu anii precedenţi confirmând o scădere generalizată de nivel. Astfel, cu un scor comparabil cu cel de anul trecut (52,84% faţă de 51, 57% în 2011), PSD urcă de pe penultimul pe primul loc în top grupuri parlamentare, în timp ce PD-L scade pe a doua poziţie cu scorul de 51,80% (faţă de 82,61% în 2011).

”Urmează alegerile parlamentare iar întrebarea ‘cu cine votăm?’ are toate şansele să rămână fără un raspuns decent. În acest context în care toţi par “o apă şi-un pământ”, analiza Votul Verde ne poate arăta dacă nu cu cine să votam, măcar cu cine să nu votam”, conchide Costel Popa, Preşedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

 

 

Iată şi câteva dintre concluziile cercetării Votul Verde 2012:

  • Niciun parlamentar nu a reuşit să obţină punctajul maxim în urma votului pe cele 15 legi cu impact asupra mediului puse în discuţie. Cel mai mare scor (65,33% cu mult sub cel de anul trecut de 92,3%) a fost înregistrat de deputatul PSD Neacşu Marian (9 voturi verzi, 4 absenţe şi 2 voturi contrare poziţiei ecologiste). Acesta este urmat de colegii de partid Tătaru Cristian şi Grama Horia (64,67%) (cu câte 6 absenţe şi 2 voturi contra) şi de Giurgiu Mircia (64,33%) neafiliat (1 absenţă, 3 abţineri şi 3 voturi contra).
  • Punctajele mici înregistrate de parlamentari în 2012 se datorează în mare măsură absenţelor şi incidenţei ridicate de abţineri şi voturi contrare poziţiei experţilor de mediu.
  • Top 3 cei mai anti-mediu deputaţi:
  1. Frunzulică Doru Claudian (partidul Progresist) 33,33% – 12 legi la care a fost prezent şi nu a votat, 2 voturi contra, 1 vot pozitiv
  2. Săniuţă Marian Florian (neafiliat) 34,67% – 8 voturi contra, 4 voturi verzi şi 3 abţineri
  3. Năstase Adrian (PSD) 35,36% – 4 voturi contra, 1 vot verde, 8 absenţe, 2 prezenţe fără vot.

 

 

În ceea ce priveşte modul în care au votat aleşii pe întreaga perioadă a actualei legislaturi (2008-2012) experţii Votul Verde subliniază umătoarele:

–       numărul mic de iniţiative de mediu trecute prin Parlament (43 de propuneri şi legi de mediu votate final în camera decizională) şi mai ales rata îngrijorătoare a acelora cu impact negativ asupra mediului (14 legi negative, adică peste 30%).

–       Deputaţi cu nume sonore nu reuşesc să primească note de trecere (punctaj minim de 50%) în clasamentul Votul Verde 2008-2012, printre care Elena Udrea, Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban sau Viorel Hrebenciuc.

–       Mai grav, foşti miniştri ai mediului au demonstrat o atitudine constant iresponsabilă faţă de domeniul pe care îl apărau, absentând de la vot sau susţinând decizii cu impact negativ asupra mediului. Cel mai grăitor exemplu este ex ministrul Laszlo Borbely (punctaj 42%), penultimul clasat în topul Votul Verde 2008-2012. Exemplul său este urmat şi de ex-ministrul Attila Korodi (punctaj 59,6%), clasat mediocru, la mijlocul clasamentului Votul Verde pe 4 ani (locul 156 din 334).

–       În contrapartidă, ex. Ministrul Mediului Sulfina Barbu, cu un punctaj de 66,5%, se clasează pe poziţia a zecea (10) în clasamentul celor mai verzi parlamentari din perioada 2008-2012.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger