Deputații au legiferat cheltuirea inutilă a milioane de euro pentru omorârea câinilor de pe străzi

4

Pe timp de criză financiară, când guvernele încearcă să reducă cheltuielile, guvernul român se angajează la cheltuieli uriașe de milioane de euro pe termen nelimitat, susțin reprezentanții organizațiilor care luptă pentru drepturile animalelor despre votarea modificării Legii animalelor în Camera Deputaților prin care se permite eutanasierea animalelor fără stăpân.

Reprezentanții Vier Pfoten, Save the Dogs și GIA spun că inițiativa legislativă este o “non-lege” întrucât o leg e ar trebui să dea indicații clare de urmat și nu să lase la latitudinea autorităților locale soarta câinilor. Cel mai scandalos articol al legii este articolul 7, spun aceștia, potrivit căruia autoritățile locale pot lua decizia eutanasierii, sterilizării, păstrării în adăposturi sau toate variantele după consultarea cetățenilor. “Toată lumea vrea să scape de câini, iar noi suntem primii care vrem să dispară câinii de pe străzi, dar nu se poate ca un avocat sau un instalator să știe care e cea mai bună soluție”, spune Kuki Bărbuceanu, reprezentantul Vier Pfoten care subliniază că este nevoie de specialiști care să ia aceste decizii.

Organizațiile de protecție a animalelor propun implementarea unui program național de înregistrare a câinilor într-o bază de date, care ar ajuta și la amendarea stăpânilor care îi abandonează, de sterilizare și returnare, dar și de educație a populației. După sterilizarea a 70% din populația canină, se observă rezultate vizibile pe străzi, pe când prin metoda eutanasierii, problema câinilor nu se rezolvă niciodată. “În adăpostul primăriei din Theodor Pallady sunt 300 de locuri pentru câini. Dacă îi țin pe fiecare câte o lună acolo, pot eutanasia 3.600 de câini pe an, dar ce facem cu restul până la 40.000?”, se întreabă Kuki Bărbuceanu.

Printre cele mai grave consecințe ale aprobării Legii animalelor în forma actuală se numără lipsa măsurilor unitare, lipsa crasă de specialiști printre autoritățile în sarcina cărora a căzut decizia, ignorarea părerii experților și fuga de răspundere a autorităților. “Ținta este una electorală, primarul dintr-o localitate va strânge câțiva câini de pe stradă, populația îl va vota pentru ce a făcut, dar în 1-2 ani numărul câinilor se va dubla”, explică Kuki Bărbuceanu.

Potrivit unei analize a Vier Pfoten, s-au cheltuit zeci de milioane de euro în ultimii 10 ani pe omorârea a sute de mii de câini, iar în prezent avem câini pe stradă. În București, în 2001 existau 60.000 de câini fără stăpân, în perioada 2001-2008 s-au eutanasiat 144.339 de câini, operațiune care a costat 9 milioane de euro, adică 63 euro/câine. În anul 2011 există 40.000 e câini pe străzi. Și în alte orașe din țară situația este asemănătoare, autoritățile din Brașov, Arad, Slatina și Constanța plătind 72, 103, 184 și, respectiv, 75 de euro/câine.

Singurele localități unde numărul câinilor de pe străzi s-a redus drastic sunt cele care au aplicat sterilizarea în masă, precum Oradea și Lugoj. În Oradea s-a redus numărul câinilor de la 4.500 la 350, iar costul sterilizării a fost de 14 euro/câine. În Lugoj numărul câinilor s-a redus de la 2.500 la 235 la un cost de 12 euro/câine.

Organizațiile nonguvernamentale de protecție a animalelor au implementat metoda sterilizării și returnării câinilor în activitatea lor de 10 ani în România, având un bilanț de 25.000 de câini sterilizați, 30.000 de câini dați spre adopție și 10.000 de câini întreținuți în adăposturile din întreaga țară. Prin sterilizare se reduce vertiginous și problema câinilor agresivi care au provocat un număr de accidente mortale în ultimii ani. Prin sterilizare, ei își pierd agresivitatea, doar 5% dintre aceștia rămânând agresivi, aceștia urmând să fie îngrijiți în adăposturi.

Ioana Dungler, director în cadrul Vier Pfoten, spune că legea va fi contestată la Curtea Constituțională întrucât încalcă Tratatul de la Lisabona, care stipulează că animalele sunt ființe sensibile. În plus, legea permite manipulare la scară națională, mai spune aceasta, care adaugă că deputații afectează, prin aprobarea acestor modificări, imaginea României în lume și permit ca banii “să dispară și să apară în buzunarele personale”.


4 comentarii

  1. 1. Doamna Kuki Bărbuceanu spune: “nu se poate ca un avocat sau un instalator să știe care e cea mai bună soluție” cu referire la validitatea votului privind una dintre masurile legale ce ar trebui luate de catre comunitatea respectiva.
    Ii atrag atentia doamnei ca acesta se aplica si in cazul votului universal. Un elector obisnuit are cunostinte superficiale sau deloc despre mecanismul politic sau economia tarii si cu toate acestea isi voteaza reprezentantii ce propun masuri pe anumite probleme. Ce facem in cazul asta, declaram votul universal neconstitutional?
    2. Nu ar strica, pentru a fi luati in serios, ca datele si informatiile prezentate in articol sa aiba si sursa de unde au fost preluate. Ca o sugestie daca vreti.
    3. Oare conform Tratatului de la Lisabona numai cainii sunt fiinte sensibile? Ce facem cu porcii, vacile, gainile si toata pleiada de fiinte crescute pentru hrana? Declaram sacrificarea lor neconstitutionala?

  2. Va doresc voua, celor care considerati ca al vostru confort va permite sa ucideti orice vietuitoare nu va convine, sa aveti parte de acelasi lucru la un moment dat. Cativa umanoizi verzi cu ochii mari si mainile lungi, sa se uite la poze cu voi intinsi pe masa si cu “iubire de dumnezeu in suflet” sa va conecteze la perfuzii cu otrava.

    Multumesc!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger