Depresivii chiar vad lumea in tente de gri

5

Oamenii care sufera de depresie percep intr-adevar lumea drept un loc imbracat in gri, spun cercetatorii germani, avand probleme in detectarea diferentelor de contrast alb-negru.

Cercetatorii de la Universitatea din Freiburg, Germania, au indemnat 40 de subiecti care sufera de depresie acuta si alti 40 sanatosi sa urmareasca o insiruire de table de sah cu diferite contraste cromatice pentru a le analiza raspunsul vizual, scrie UPI.com. Folosind un dispozitiv numit electroretinograma, ei au observat ca subiectii depresivi au inregistrat un raspuns al retinei mult mai slab decat cei sanatosi in fata contrastelor alb-negru, chiar si cei care luau antidepresive.

„Aceste observatii dovedesc modul profund in care depresia modifica perceptia oamenilor asupra lumii”, explica John Krystal, editorul jurnalului Biological Psychiatry, in care a fost publicat studiul germanilor. „Poetul William Cowper a spus ca ‘diversitatea este adevaratul condiment al vietii’, insa atunci cand oamenii sunt deprimati, sunt mai putin capabili sa perceapa contrastele din lumea vizuala. Aceasta pierdere pare sa faca lumea un loc mai putin agreabil”.

Foto: Hussain Khorsheed

Tags:5 comentarii

  1. Corelatie sau cauzalitate?
    oul sau gaina? depresia cauzeaza contrast mai slab? contrastul slab cauzeaza sau sustine depresia? …

  2. Slava domnului ca pe vremea lui Ceasca, cind (scuzati cacofonia) aveam toti televizoare alb-negru, nu eram atit de depresivi ca acum. Stiti care ar fi solutia acum, pentru un trai mai bun? Sa avem hdtv in alb-negru.

  3. Pe de alta parte, o cercetare mai veche a lui Abramson& Alloy (citat si in manualul de psihologie sociala al autorilor Brehm & Kassin) arata tocmai opusul, ca in general indivizii cu depresie de intensitate mica si moderata percep in mod realist situatia (“realismul depresiv”), iar non-depresivii vad lumea prin lentile roz, supraevaluandu-si sansele de succes intr-o activitate (fireste, indivizii cu depresie de intensitate mai mare vad totul prin lentile gri).

    Oi fi eu mai invechit la capitolul literatura de specialitate, insa nu am vazut ca autorul ar fi facut aceasta importanta distinctie.

  4. Pingback: Lumea in alb si negru. Fara pic de gri.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger