Depresivii au scopuri prea vagi în viață

0

Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool au descoperit că depresivii au scopuri mai generale – și mai abstracte – decît ceilalți oameni. Aceasta e și una dintre problemele lor.

 

 

Un studiu coordonat de Joanne Dickson de la Institutul de Psihologie al Universității din Liverpool a analizat o listă de scopuri personale a celor care suferă de depresie și una a ne-deprimaților.

Participanții au fost rugați să enumere scopurile pe care ar vrea să le atingă pe termen scurt, mediu și lung. Scopurile erau marcate după specificitatea lor – de exemplu, un scop global, abstract, precum să fiu fericit are un grad maxim de generalitate, pe cînd unul precum să-mi îmbunătățesc performanțele la maratonul din vara asta are un grad mare de specificitate.

Deși ambele categorii au pus pe listă cam același număr de scopuri, cele ale deprimaților erau mai abstracte și mai generale. La fel erau și motivele pentru care ținteau la acele scopuri.

Aceasta e de altfel o problemă pentru depresivi – scopurile mai vagi sînt mai greu de vizualizat și fiind mai puțin concrete, și credința în posibilitatea de a le atinge e mai mică, ceea ce scade evident motivația.

Tendința de a supra-generaliza a depresivilor poate fi deturnată. Aceștia trebuie ajutați să se îndrepte spre țeluri mici și cît mai concrete, cît mai ușor de realizat, ceea ce le poate îmbunătăți starea de spirit.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger