Depresia noilor tati trece adesea neobservata

0

Multi dintre barbatii deveniti proaspeti tati – 1 din 10 – sunt loviti de depresia postnatala, avertizeaza speciliastii americani, desi la fel de multe asemenea cazuri trec nedetectate si netratate, chiar daca incidenta lor este mai mica decat in radul femeilor.

Lipsa somnului, responsabilitatile care vin odata cu un nou-nascut si schimbarea stilului de viata asociat statutului de parinte, precum si sprijinirea unei sotii care sufera de depresie postnatala pot induce aceasta forma de depresie si in randul noilor tati, scrie BBC News, pe baza observatiilor realizate de cercetatorii de la Eastern Virginia Medical School, SUA. Acestia din urma au analizat peste 28.000 de parinti din 16 tari diferite, inclusi in 43 de studii.

Cercetatorii americani au observat ca, in general, noii tati sunt cei mai fericiti in primele saptamani de la nasterea copilului lor, apoi, dupa 3-6 luni, dupa ce li se cere sa se implice direct in cresterea copilului, nu doar sa puna paine pe masa, sa se abtina de la alcool, de exemplu, si la stilul de viata de pana atunci, se instaleaza semnele depresiei la circa 10-25% dintre ei, mai ales daca si partenera de viata prezinta aceleasi simptome.

James Paulson si Sharnail Bazemore, cei care au condus cercetarea, ii indeamna pe specialisti sa monitorizeze mai bine aceste cazuri si sa le diagnisticheze din timp, mai ales ca „depresia paterna” de dupa nastere poate avea un impact emotional si comportamental semnificativ asupra dezvoltarii copilului si ca, de multe ori, ea trece neobservata.

Foto: Flickr/*clairity*

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger