Dependența de mâncare, similară cu dependența de droguri

0

Creierul dependenților de mâncare prezintă aceleași reacții atunci când anticipează mâncatul precum cel al dependenților de droguri înainte de consum. În mod surprinzător, însă, arată un nou studiu, acești așa-numiți dependenți de mâncare, deși nu-și pot controla poftele culinare, nu sunt mai grași decât oamenii care nu sunt exaltați în preajma mâncării. Totul ține de nivelul de dopamină din creier, la fel ca în cazul drogurilor.

„Aceste rezultate susțin teoria cum că consumul compulsiv de mâncare ar putea fi declanșat, în parte, de o anticipare sporită a recompenselor oferite de mâncare”, susțin autorii noii cercetări, de la Universitatea Yale, citați de publicația Livescience. „În mod similar, indivizii care sunt dependenți au o tendință mai mare să fie receptivi fiziologic, psihologic și comportamental la indiciile legate de o substanță”. Creierul oamenilor care sunt dependenți fie de mâncare, fie de droguri eliberează mai multă dopamină, o substanță chimică cerebrală asociată cu fericirea, în regiunea numită sistem mezolimbic. Această zonă este responsabilă pentru procesul de întărire a recompensei, care este responsabil la rândul său de sentimentele plăcute pe care le avem după ce mâncăm sau facem sex. Drogurile care crează dependență sporesc nivelul de dopamină și, implicit, sentimentul de recompensă și dorința de a relua consumul, ceea ce pare să se întâmple și în cazul dependenței de mâncare. Simptomele acesteia din urmă includ: a mânca mai mult decât ai plănuit, a mânca până în punctul în care ți-e rău fizic și a folosi mâncarea pentru a înăbuși anxietatea sau depresia.

Foto: Reuters

Citiți și:

Alinarea prin mâncare pentru minți sănătoase

Heroina, “cel mai bun antidepresiv din lume”

Mîncarea de fast-food e şi mai dăunătoare în combinaţie cu cafeaua

Dacă visezi să slăbești, încearcă să dormi între 6 și 8 ore pe noapte

Mâncarea “stricată” mai este încă bună

 

Tags:



Leave A Reply