Dependența de internet va fi inclusă pe lista bolilor mintale

3

Numărul uriaș al copiilor care nu se pot desprinde de calculator i-a determinat pe coordonatorii enciclopediei Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders să propună includerea dependenței de internet în ediția sa de anul viitor. Potrivit site-ului RT.com, acest pas va determina studiul aprofundat al acestui fenomen în termeni patologici.

După cum arată un articol de pe Forbes.com, din ce în ce mai mulți psihologi consideră că folosirea excesivă a gadgeturilor și a internetului este o adicție la fel ca multe altele, având toate datele să fiec clasată în aceeași categorie.  Asociația Americană pentru Psihiatrie, care coordonează enciclopedia Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, consideră că o persoană cu ”dereglare legată de folosirea internetului” este caracterizată de stări de îngrijorare față de conexiunea la internet și jocuri online, simptome ale abstinenței, atunci când substanța (internetul) nu mai este disponibilă, toletanță ridicată (nevoia de a petrece din ce în ce mai mult timp pe internet pentru a obține același high), pierderea interesului pentru alte obiecte, încercări nereușite de a renunța, folosirea internetului pentru a ameliora sau a elimina starea disforică.

Psihologii americani intenționează ca includerea dependenței de internet pe lista bolilor mintale să meargă dincolo de dependența de jocuri și să extindă categoriile demografice, cuantificarea urmând să fie făcută în funcție de cât timp petrec persoanele respective folosind dispozitive electronice.

După cum arată câteva studii citate de Yahoo News, există dovezi potrivit cărora dependența de internet deteriorează permanent anumite regiuni cerebrale, așa cum se întâmplă în cazul dependenței de droguri sau de alcool. Anul trecut, un grup de cercetători chinezi a descoperit că, în rândul celor 18 tineri dependenți de internet supuși experimentului, volumul creierului s-a redus sensibil față de cel al tinerilor fără această dependență. Printre zonele cerebrale reduse se numără cele considerate drept responsabile în procese emoționale, abilități de gândire, atenție și control cognitiv.

Totodată, există numeroase voci care contestă încadrarea dependenței de internet ca boală psihică, susținând că aceasta face parte din aceeași categorie cu dependența de cumpărături, de sex sau de mâncare, fiind simptome ale ”medicalizării constante” ale vieții de zi cu zi, după cum arată, printre alții, Vaughan Bell, într-un articol din Slate.

Sursă: RT.com

 


3 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger