Depăşirea limitelor: conversie mai eficientă a luminii solare în energie, descoperită la MIT

0

O echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a anunţat că au realizat o descoperire majoră în domeniul transformării luminii solare în electricitate, spărgând o limită considerată, până acum, absolută în materie de eficienţă a dispozitivelor de tip celule solare.

Procesul clasic folosit de celulele fotovoltaice eliberează un electron în interiorul materialului fotovoltaic pentru a produce curent electric, dar pierde toată energia suplimentară purtată de foton. Procedura nouă, descrisă în revista Science, utilizează această energie suplimentară pentru a produce doi electroni. Acest fapt face întreg procesul mult mai eficient, deoarece creează şi mai multă energie electrică.

Cercetătorii spun că este pentru prima oară când se dovedeşte că acest proces poate avea loc în interiorul unei celule fotovoltaice. Panourile solare tipice de până acum nu atingeau o eficienţă mai mare de 25%, spun autorii noii proceduri, dar acum, cred aceştia, cu ajutorul noului proces, se va putea atinge o eficienţă mai mare chiar  de 30%.

Mai multe detalii despre procedură puteţi citi chiar pe site-ul MIT.

Sursa: Yale Environment 360

Foto: MIT


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger