Democrație participativă: mobilizează-te pentru Parcul Central din Cluj!

1

Parcul Central este mutilat; cetăţenii, specialiştii şi media locale au semnalat gravele erori cu privire la „toaletarea” lui. Primăria invocă studii preliminare de îngrijire a copacilor aparţinând specialiştilor, pe care cei din urmă nu le recunosc ca fiind ale lor. Cetăţeni asociaţi, experţi din universitățile locale şi reprezentanţi ai autorităţilor sunt chemaţi să negocieze cele mai bune soluţii de îngrijire a copacilor din cel mai important parc al Clujului. Iar dacă municipalitatea şi firma contractată sunt în continuare surde la apelul nostru, ne mutăm la Primărie. Batem la uşa autorităţilor cu trunchiurile tăiate abuziv ale copacilor până când ne vor auzi şi vor deschide.

de Grupul pentru Acţiune Socială

 

Ce poți face?

Luptă-te pentru un spaţiu public în care opţiunile cetăţenilor contează, nu doar ale instituţiilor statului sau ale capitalului. Vino cu prietenii tăi în Parcul Central ca să împiedicăm ciuntirea copacilor!

Când?

Luni, 12 decembrie, ora 13.00, Parcul Central (la intrarea dinspre Teatrul Maghiar)

De ce facem asta?

În lipsa unei responsabilizări cotidiene a fiecăruia dintre noi, spaţiul public va rămâne mereu anexat unor sensuri şi interese care îi sunt străine.

Analiza experților:

Ora de Cluj: Conferenţiarul universitar Liviu Holonec – despre care Primăria Cluj-Napoca a anunţat că ar fi autorul studiului folosit pentru “toaletările” de arbori din Parcul Central “Simion Bărnuţiu” – spune că nu a întocmit niciun proiect în acest sens.

Eu nu am făcut niciun proiect. Am fost solicitat anul trecut de proiectanţii lucrărilor pentru Parc să fac o listă, la modul general, cu ce presupune refacerea parcului. Am scris acolo că trebuie cuantificată starea de sănătate a fiecărui copac, că trebuie înlăturate ramurile uscate din coronament. Am scris cam ce specii se pretează să fie plantate, că arborii în stare avansată de deteriorare trebuie scoşi şi înlocuiţi, pe rând. Pe urmă nu m-a mai solicitat nimeni. Totul a fost la modul general”, a declarat pentru OradeCluj.ro conferenţiarul Liviu Holonec, care predă Gestiunea ecosistemelor forestiere la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV).

Citynews: Vasile Cristea, directorul Grădinii Botanice, consideră că toaletarea copacilor din Parcul Central este absolut hidoasă şi că lucrările ar trebui oprite: „Consider că parcul nu arata aşa cum ar trebui pentru un oraş ca şi Clujul. Tăierile sunt hidoase, nu merg nici pe tăieri de regenerare, nici pe tăieri de întinerire şi nici nu este o tăiere estetică. Nu este prea târziu să luăm atitudine, eu până sâmbătă nici nu ştiam ce se întâmplă acolo, nu am mai trecut prin parc. Deocamdată este afectată partea dinspre Someș. Tot ce pot să le spun este să respecte regulile de tăiere a arborilor. Cei care conduc vor ţine sau nu vor ţine cont de părerea populaţiei, dar ar fi bine să o facă”, a explicat Cristea.

GAS: Reclamă-ţi dreptul la oraş!


Un comentariu

  1. Pingback: Când statul este în ilegalitate: note la democraţia participativă din Parcul Central | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger