Demenţele sistemului birocratic

17

În România, paranoia birocratică e atît de mare, încît sistemul nu are încredere nici în el însuşi. Trebuie să-ţi faci un buletin nou, dar nu-ţi găseşti certificatul de naştere. Îi arăţi birocratului buletinul vechi, îi juri că te-ai născut, computerul e de aceeaşi părere, dar sistemul nu are încredere nici în tine, nici în propria bază de date, aşa că te trimite în oraşul natal să aduci o confirmare. Ai primit o bursă postdoctorală în străinătate şi, ca să poţi pleca, eşti trimis în oraşul în care ai făcut liceul să iei o adeverinţă care susţine realitatea diplomei de bacalaureat. Tu ai deja diploma de licenţă, diploma de master, diploma de doctorat (pe care ai primit-o cam la un an după ce ţi-ai luat doctoratul) şi diploma de bacalaureat, toate tipărite şi parafate de sistem – degeaba, sistemul nu se lasă păcălit aşa de uşor, nici de tine, nici de actele eliberate tot de el, nici de baza lui de date computerizată.

de Dan Sociu

Sistemul birocratic, ca orice paranoic, nu se lasă păcălit de realitate şi e de neînduplecat. Te şantajează, te pune aiurea pe drumuri, te face să pierzi bani şi timp. Rigiditatea sistemului se vede însă în adevărata sa sinistroşenie cînd vine vorba de cei cu dizabilităţi. Bolnavi cronici, fără nici o şansă de însănătoşire, sunt obligaţi să demonstreze în fiecare an ireversibilitatea condiţiei lor, altfel îşi pierd pensia. În fiecare an, oameni care suferă de demenţă sunt chemaţi de Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap ca să demonstreze că nu li s-a întîmplat între timp un miracol pe care l-au ţinut ascuns, ca să pape liniştiţi banii statului.

Cei care suferă de demenţă au dreptul şi la un însoţitor, numai că şi aici, ca peste tot, există un clenci. Nu orice demenţă e demnă de acest nume. Pentru bolnavii de Alzheimer s-au zbătut unii şi alţii şi au reuşit să le impună drepturile. Demenţele vasculare,  demenţele apărute după come insulinice, cele cauzate de ingestia de metale grele sau de substanţe chimice, cele de după atacuri cerebrale etc., deşi la fel de incapacitante, nu sunt luate în calcul, bolnavii nu primesc însoţitor şi, în plus, trebuie să demonstreze în fiecare an că nu s-au făcut bine şi sunt apţi de muncă.

Absurditatea nu se opreşte aici. Dacă un bolnav e diagnosticat cu Alzheimer, îşi primeşte drepturile. Dacă suferă de o demenţă mixtă, adică Alzheimer plus demenţă vasculară, cea de-a doua componentă a diagnosticului o anulează pe prima. Dacă era înţelept şi se mulţumea doar cu Alzheimer, bolnavul beneficia de favorurile sistemului. Pentru că s-a lăcomit şi la o boală nedemnă, a pierdut tot. Ne pare rău pentru el, dar e perfect matematic: 1 + (-1) = 0. Paranoia are logică de fier.

Tags:17 comentarii

  • Nu gasesc nimic amuzant aici. Sistemul este – cum bine spune autorul articoleului – bolnav de un soi de paranoia furioasa. Spumega de fiecare data cand cineva-i spune ca 2+2=4. Cei care au curaj sa infrunte acest smintit decazut, patimesc din greu. Atunci ce-i de facut? Sistemul trebuie reformat din temelii, simplificat, dati afara cei care ingreuneaza aparatul birocratic etc. Este un semn de boala grea a natiunii.

 1. GROAZNIC!
  Inseamna ca ceea ce i s-a intamplat mamei mele (care a fost obligata de vreo 3 ori la sfarsitul anului trecut sa duca certificatul de deces al tatalui meu – mort acum 25 de ani, Dumnezeu sa-l ierte!) ca sa poata sa-si scoata un buletin nou (desi in baza de date oricum figura ca “vaduva”, cu datele din certificatul respectiv) e “parfum”… >:

 2. Sistem invechit de mai bine de 2 decenii. Singurul scop este sa te puna pe drumuri, “sa ai ce face”.
  Degeaba vin legi noi daca cele vechi nu sunt actualizate si conform nevoilor de acum.

  • Pe vremea lui Ceasca , atunci cind aparea o lege noua, la final scria: toate dispozitiile precedente in contradictie cu cele din actuala lege se anuleaza. In principiu nu ar trebui admis ca o lege anulata sa poata fi actualizata altfel decit tot pe cale parlamentara. Ar fi cred de datoria presei sa se tina de capul autoritatilor pina ce un abuz birocratic va fi penalizat de cei in drept.Ar cistiga increderea cetatenilor. O zi buna !

 3. Articolul este foarte bun dar si sinistru. In fond cine sustine acest sistem birocratic “ciudat” ? Noi toti. Stim raspunsu dar nu facem nimic. Nu ii indemn pe cei cu diferite forme de demente sa actioneze ci noi toti cei sanatosi sa dorim sa-l schimbam. Poate vom fi si noi cu demente – datorita imbatranirii si nu nevom simti bine sa fim tratati la fel ca acum. Atat timp cat avem o administratie haotica vom avea sisteme birocratice, de ce nu , demente.

 4. La Bucale, pentru un anumit certificat de conformitate, trebuie Diploma de Licenta, si pe langa ea si diploma de Bacalaureat (boii nu stiu ca fara sa termini liceul nu ai cum sa faci o facultate), si mama tuturor prostiilor, o adeverinta de la Universitate care sa ateste numarul anilor de studii (pe Diploma de Licenta scrie ca ai inceput la … si ai terminat-o la…), dar probabil trebuie sa ai ceva scoala sa stii sa numeri.Iar hartia care atesta numarul anilor de studii se elibereaza pe bani…

  • @kaledonic: nu neg ca e uneori tras de par sistemul…dar apropos de “ironia” dumitale: chiar daca ep diploma scrie ca ai studiat intre anii 1990- 2000 (ca exemplu) nu inseamna ca specializarea dumitale necesita 10 ani de studiu, ci ca ai fost un eminent repetent al tuturor anilor. Fara intentia de a ofensa….

 5. Cauza acestei paranoia este cotetul legislativ cu care ne-a procopsit vulpea arhitect Iliescu et co. O legislatie clara si coerenta nu ar permite birocratilor sa-si faca de cap. De pilda obligarea prin lege ca sa se poata intocmi un buletin nou pe baza datelor din cel vechi. Si eliberarea din functie a birocratilor ce comit abuzuri, fie ele si birocratice. O zi buna !

 6. Pt. Kaledonic
  E adevarat ca birocratia este monstruoasa, dar chestia cu diploma de bac langa licenta e ceruta si pentru ca sunt facultati care-i scot pe anumiti boi cu diploma fara sa fi terminat liceul. Intra la facultate pe bani si fara bac, lasa ca da si bac-ul pana termina facultatea, dar pe drum se uita, se pierde, se cumpara si se vinde orice si asa ajung licentiati fara sa fi dat bacalaureatul! De asta ce zici?

 7. cristian florentin on

  Gelu a pus o intrebare geniala. De ce-i necesar mailul daca nu va fi publicat??
  Ti se garanteaza anonimatul, dar cineva iti stie mailul. tot logica lui 1+(-1)
  Ce-aveti cu birocratia? E simpatica. Cititi Ilf si Petrov.

 8. Pingback: 5 feluri în care banca ne urmăreşte pas cu pas » Think Outside the Box

 9. si eu am fost in situatia in care, avand o malformatie evidenta a trebuit sa demonstrez an de an ca nu s-a intamplat o minune sa inceapa sa mi se dezvolte un os inexistent. pana la urma mi-am bagat diverse, efortul de a-mi urmari drepturile era mult prea mare comparativ cu drepturile insele. malformatiile congenitale nu sunt considerate handicap definitiv de catre statul roman, decat dupa implinirea varstei de 26 de ani.
  vina colectiva nu cred ca exista in propagarea sistemului imbecil. nu e ca si cum am avea optiunea sa santajam sistemul, sau vreun drept de veto in vreo problema care sa se refere la ce bani ni se iau din buzunar si incotro se duc. suntem obligati sa il urmam si sa il acceptam, “or else… ”
  @ cristian florentin cel putin pt mine e necesar sa imi dau mailul ca sa primesc follow up 😉

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger