Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, împreună cu Asociația Soxen (inițiatorii KraftMade) și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea (ICEM) își propun revitalizarea meșteșugurilor din Delta Dunării, prin derularea proiectului DeltaCraft, proiect care va aduce meșteșugurile deltaice în designul de obiect contemporan. Evenimentul de lansare al proiectului a avut loc ieri, în cadrul Romanian Design Week.
În următoarele trei luni, 5 designeri români vor lucra cot la cot cu meșteșugarii iscusiți din localitățile deltaice pentru a crea obiecte de design, cu utilitate, pentru publicul contemporan românesc și european.
În prima etapă a proiectului, ICEM a realizat o inventariere a meșteșugurilor din Deltă, cercetarea etnografică ”Meșteșuguri tradiționale din Delta Dunării”. Rolul cercetării este să ajute echipa de proiect în înțelegerea evoluției meșteșugurilor de aici, dar și stadiul actual al acestora.
Arealul de cercetare al studiului cuprinde Rezervația Biosferei Delta Dunării și regiunile limitrofe, iar concluziile relevă urgența creării unui mecanism sustenabil de promovare și reinventare a meșteșugurilor, găsirea unor surse de venit diversificate pentru stimularea activităților de acest fel și motivarea unor tineri ucenici care să ducă mai departe meșteșugul strămoșesc.
În cadrul cercetării au fost identificați 86 de meșteșugari și artiști populari încă activi și 23 de meșteșuguri și tehnici tradiționale practicate de aceștia.
“Proiectul își propune să valorifice meșteșugurile deltaice, ceea ce presupune transferarea lor către piața de design contemporan, incluzând și pregătirea artiștilor populari și a meșterilor locali care le practică în dobândirea tehnicilor de adresare a publicului contemporan, tot mai receptiv la designul de inspirație tradițională. Asta va contribui în primul rând la păstrarea acestor tehnici și apoi la asigurarea unei surse de venit constantă pentru acești meșteri”, a arătat Loredana Pană, Coordonator Proiecte Ecopolis.
Pentru a crea produsele de design contemporan, echipa de proiect va prospecta meșteșugarii din Delta Dunării și vor selecta 5 meșteșuguri/tehnici de lucru. Împreună cu cei 5 designeri, meșteșugarii selectați vor produce 10 obiecte cu design contemporan. Mai departe, obiectele vor fi promovate printr-o expoziție națională și o participare la un târg internațional de design (Design Week).
Experții din cadrul proiectului, Marlene Stanciu și Mihai Sibianu, manageri culturali și inițiatorii platformei KraftMade – kraftmade.ro, dedicați recuperării, cultivării, dezvoltării și integrării în viața de zi cu zi a abilităților meșteșugărești provenite din patrimoniul cultural național și având deja o experiență vastă în colaborarea cu meșteșugari și designeri creativi din țară vor coordona echipa de designeri de obiect pentru a găsi cele mai bune soluții de adaptare a meșteșugurilor și de promovare a lor.
“Dincolo de trendul etno care plasează simboluri de inspirație folclorică în obiecte de design, întreabarea noastră la KraftMade este întotdeauna “ce rămâne?” Cu ce se aleg meșteșugarii și care este impactul asupra tehnicilor meșteșugărești, asupra patrimoniului? Așa că designerii care vor contribui la colecția DeltaCraft vor trebui să fie curajoși, profunzi și conceptuali pentru a reprezenta la nivel simbolic, în obiecte de utilitate meșteșugărească, fascinanta istorie și cultură a Deltei, plină de spirite, de misticism, de zmei, vidre și sirene, de animale fantastice blestemate sau norocoase”, a declarat Marlene Stanciu, Manager Cultural.
Invitatul special din cadrul evenimentului de lansare, Petra Lilja designer și curator din Suedia, a prezentat câteva exemple de colaborări între designeri și meșteșugari din Suedia și Finlanda, exemple care se regăsesc și în expoziția din cadrul RDW, “Tendinte emenrgente în designul scandinav”:
”Sunt interesată să promovez aceste tendințe pentru a inspira alți designeri, producători și consumatori. Povestea din spatele obiectelor relevă conceptele și munca pentru realizarea acestora și le face mai mult decât simple forme sau materiale. Prin utilizarea resurselor locale de producție și a materialelor, designerul are potențialul de a crea modele unice, pline de povești – o cale către un viitor sustenabil”, a declarat Petra.
La eveniment a participat și Lilli Hollein, director și curator Viena Design Week, care a vorbit despre interesul în creștere al publicului contemporan pentru astfel de obiecte, arătând că în cadrul Viena Design Week se organizează anual o expoziție separată dedicată designului de obiect bazat pe meșteșuguri.
Proiectul este cofinanțat printr-un Grant SEE oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului Promovarea Diversității în Cultură și Artă în Cadrul Patrimoniului Cultural European.