Delfinii se aliază când vine vorba de perpetuarea speciei

0

Delfinii masculi care se sprijină unul pe altul când vine vorba de ritualul împerecherii sunt mai ”productivi” la capitolul urmași decât delfinii care acționează ”solo”. Un studiu al Universității Macquarie arată că aceste mamifere chiar preferă alianțele în scopul procreării.

 

Succesul sexual la delfini depinde de alianțele formate, spun autorii studiului în Journal of Animal Ecology. Experimentul lor a urmărit peste 80 de delfini masculi, dintre care unii au cooperat pentru a cuceri partenerele, iar alții s-au bazat pe individualitate. Delfinii care s-au aliat au avut, în final, mai mulți pui decât delfinii care au acționat de capul lor. Și la alte specii este cunoscut fenomenul – lei, cimpanzei, cai (iar unii spun că ar fi și cazul oamenilor). ”Totuși, nu a existat până acum o dovadă clară că alianța este preferată de astfel de mamifere. Cercetarea noastră arată că masculii delfini chiar au nevoie să coopereze pentru a-și maximiza șansele de reproducere”, a declarat unul dintre autorii studiului, Jo Wiszniewski.

Astfel, mai spune Wiszniewski, cercetarea lor a remarcat că până la 80% dintre masculii delfini formează alianțe când pornesc în căutarea femelei potrivite pentru împerechere, în sezonul specific (primăvară – vară). ”Dacă sunt în alianță, masculii controlează mai bine femelele, adică putem observa masculul care dorește să se împerecheze și pe ceilalți care înoată de-o parte și de alta, uneori pe spate, pentru ca femela să nu fugă. Practic, așa o țin departe de alți masculi tentați să o cucerească. Rămân alături de ea și când se hrănește, nu doar în momentul împerecherii, iar lucrurile se desfășoară calm, nu sunt manifestări violente”, explică co-autorul studiului.

Presiunea care îi împinge pe delfini să formeze astfel de alianțe vine din faptul că este o competiție acerbă în sezonul de împerechere: femelele delfin dau naștere unui pui o dată la doi – cinci ani, așa că sunt destul de puține disponibile pentru împerechere, când vine sezonul. O altă observație a noului studiu este că, uneori, delfinii care cooperează sunt înrudiți – astfel, ei se asigură că genele familiei lor sunt duse mai departe. În cazul delfinilor care formează alianța, deși nu sunt înrudiți, cercetătorii spun că este vorba de un imens spirit de sacrificiu, pentru că ajutând un alt mascul, cei doi sau trei din jurul lui își riscă propria șansă la împerechere. ”Ar putea să rămână fără pereche. Așa că este fascinant de observat cum se ajută unii pe alții în ideea în care cel ajutat va sări, la rândul său, în sprijinul celor care l-au ajutat, pentru ca și ei să se poată împerechea”, consideră Wiszniewski.

 

Sursa și foto: Discovery News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger