Delfinii folosesc diplomatia pentru a evita rafuielile

3

Delfinii au un limbaj mult mai avansat si mai complicat decat majoritatea animalelor studiate pana in prezent, insa oamenii de stiinta incep abia acum sa-i descifreze una din laturi. Un sistem de comunicare complex traduce un sistem social complex, iar cercetatorii au descoperit recent ca delfinii – creaturi extrem de sociale – folosesc diplomatia pentru a comunica intre ei si ca sunetele scoase de ei instituie ierarhia si pacea in sanul comunitatii.

Un cercetator spaniol si unul paraguayan au realizat cel mai detaliat studiu de pana acum legat de delfinii cu bot de sticla, scrie Tree Hugger, in care arata cum sunetele de diferite intensitati generate de misterioasele mamifere reflecta interactiuni sociale complexe. Astfel, suieraturile stabilesc contractul intre ei si ii ajuta sa-si coordoneze partidele de vanatoare, in timp ce impulsurile sonice pe care le emit tempereaza nivelul de agresivitate in vremuri macinate de framantari.

„Impulsurile sonice sunt utilizate in viata delfinilor cu bot de sticla pentru socializare si mentinerea pozitiei in ierarhia sociala pentru a evita conflictele fizice, ceea ce inseamna si economisirea seminificativa a energiei”, explica Bruno Diaz, autorul principal al cercetarii. Cand se afla in competitie pentru mancare, mamiferele marine scot aceste sunete pentru a stabili clar cine se pozitioneaza mai sus pe scara sociala si pentru a ocoli rafuielile. Cel mai putin dominant dintre delfini ii va face loc confratelui sau mai bine infipt in „societate”.

„Lucrul cel mai surprinzator legat de aceste sunete e ca au un nivel ridicat de unidirectionalitate, spre deosebire de cele umane”, mai spune Diaz. „Un delfin poate transmite un sunet altui delfin pe care il considera drept competitor, iar acesta din urma stie clar ca lui ii este adresat apelul”.

Este destul de bine documentat faptul ca delfinii au un nivel extraordinar de inteligenta si ca structurile lor sociale le echivaleaza pe cele umane. Acesta este principalul motiv pentru care oamenii de stiinta si filosofii au cerut ca mamiferelor cu pricina sa li se acorde statutul de persoana, cu dreptul la viata, libertate si bunastare. Din aceasta cauza vanatorile de delfini, precum cele din Japonia, sunt luate foarte in tragic.

Foto: Flickr/J. D. Ebberly

Cititi si:

Avocat sau vanator? Ar trebui sa aiba si animalele drepturi individuale?

Tags:3 comentarii

    • I-as sugera ganditorului Ovidiu sa-si inghita zeflemeaua. Nu e nimic amuzant in faptul ca cineva macelareste delfinii, acestia fiind printre putinele specii care salveaza omul in mod voluntar constient, neconditionat si se pare ca ori de cate ori se iveste ocazia. Specia umana nu e dintre ele.
      Dau click si constat ca netotul are blogul lui. Acolo obiectul bataii de joc e bicicleta. Urmeaza handicapatii neuromotor, sau bolnavii de leucemie ?
      Asculta Ovidiu, tu cate bancuri reusesti sa spui la o singura inmormantare ?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger