Delfinii fac daruri oamenilor

0

O nouă cercetare susţine că delfinii sunt şi foarte generoşi, nu doar extrem de inteligenţi. O echipă de biologi a publicat recent un studiu în cadrul căruia a examinat zeci de cazuri fascinante de generozitate între specii, mai exact între delfini şi oameni. Toate s-au întâmplat pe plaja insulei Tangalooma, Australia.

 

delfini

 

Potrivit concluziilor studiului, delfinii (aflaţi în libertate şi nedresaţi) au dus diverse daruri, precum peşti morţi, caractiţe sau ţipari, oamenilor care se bălăceau în apă. 23 de astfel de cazuri separate au fost înregistrate de biologi. Aceştia descriu gesturile drept parte din cultura delfinilor din zona insulei respective, chiar dacă motivele care stau la baza lor nu sunt cunoscute. „Delfinii liberi vin adeseori în vizită în staţiunea de pe insulă şi primesc mâncare de la oamenii aflaţi pe plajă; putem doar specula că au deprins obiceiul şi vor să ofere ceva în schimb sau că ei consideră că oamenii nu au capacitatea de a vâna singuri, pentru ei înşişi şi, astfel, au nevoie să le fie adusă mâncare”, scriu cercetătorii în revista Anthrozoös.

Gestul de a dărui mâncare oamenilor a fost observat şi la alte animale, dar domesticite; spre exemplu, pisicile au tendinţa de a aduce la picioarele stăpânilor lor bucăţi de mâncare, mai ales dacă e vorba de o pradă a lor (păsări, şoareci). Însă în cazul speciilor sălbatice, aflate în libertate, gestul de a oferi mâncare între specii nu a fost documentat până acum în studii ştiinţifice. Deşi motivele care stau în spatele gesturilor delfinilor de la Tangalooma nu sunt clare, este posibil ca acţiunea lor să sugereze că aceste mamifere nu ne consideră mult diferiţi faţă de ele – iar acest lucru în sine este un dar minunat.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger