Delfinii au cea mai bună memorie între speciile non-umane

0

Elefanţii pierd locul întâi la capitolul cea mai bună memorie între speciile non-umane – cel puţin când vine vorba de memoria socială – în favoarea delfinilor. Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceştia au cele mai vechi amintiri între speciile non-umane de pe planetă – şi după 20 de ani de la separarea a doi delfini, spre exemplu, ei au fost capabili să recunoască sunetele scoase de vechiul camarad.

 

stire 7 aug delfini

 

Autorii studiului asupra acestui aspect (studiu publicat în revista Proceedings of the Royal Society B) consideră că această memorie de lungă durată este un produs al conexiunilor sociale complexe din lumea delfinilor. Studiul a analizat informaţii despre relaţiile între 56 de delfini captivi, care au fost mutaţi, din raţiuni de împerechere, între şase grădini zoologice şi parcuri acvatice diferite pe teritoriul SUA şi Bermude. Datele, adunate de mai multe decenii, au arătat care dintre delfini fuseseră în acelaşi perimetru pentru o perioadă de timp. Cercetătorii au rulat înregistrări cu sunetele scoase de delfinii mutaţi şi au analizat reacţia delfinilor care ascultau înregistrarea (rulată pe difuzoare subacvatice).

„Familiaritatea sunetului i-a făcut pe delfini să se apropie mai mult de difuzoare şi pentru un timp mai îndelungat, lipsa de familiaritate îi făcea să ignore difuzoarele şi sunetul. Este o descoperire fără precedent, în studiul comportamentului animal, să găsim amintiri atât de vechi”, consideră dr. Jason Bruck de la Universitatea Chicago, care a condus studiul. Ca studiu de caz, el a prezentat relaţia dintre două femele delfin, Allie şi Bailey, care locuiseră împreună în Florida când erau foarte tinere. La 20 de ani şi jumătate după ce au fost separate, Bailey a recunoscut sunetele scoase de Allie.

Cercetătorii cred că în spatele acestei memorii de lungă durată a delfinilor stă natura complexă a sistemului social în care trăiesc aceştia, care presupune inclusiv să schimbe grupul de care aparţin, de mai multe ori de-a lungul vieţii şi, de aceea, au reuşit să evolueze în aşa fel încât să îşi amintească, să identifice sunetele scoase de cunoscuţi cu care au mai fost în contact sau, respectiv, să ştie când sunetele vin de la necunoscuţi. Şi elefanţii sunt renumiţi pentru memoria lor îndelungată, dar există puţine dovezi ştiinţifice privind această abilitate a lor în afara familiei (legăturilor de sânge). În cazul delfinilor, ei şi-au amintit atât sunetele scoase de membri ai familiei, cât şi de alţi delfini cu care nu erau înrudiţi, dar cu care convieţuiseră o vreme.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger