Biologii Alexander Wilson şi Jens Krause au făcut o călătorie, în anul 2011, în nordul Atlanticului, pentru a studia caşaloţii din regiune; scopul expediţiei era de a aduna informaţii despre comportamentul acestor mamifere în sălbăticie. Însă cei doi biologi au avut surpriza să descopere mult mai mult decât ce îşi propuseseră să afle: mai exact, că balenele caşalot au un ridicat spirit de întrajutorare, chiar şi când este vorba de pui ai altor specii.
Astfel, cei doi biologi au întâlnit şi studiat un grup de balene caşalot, format din adulţi şi pui, care adoptase un delfin cu diformităţi. Delfinul părea să se fi integrat fără probleme în noua lui familie: timp de opt zile, biologii au urmărit comportamentul grupului şi au văzut că delfinul înota, se hrănea şi se juca alături de caşaloţii masivi. „Nu se ştie din ce motiv, dar se pare că grupul de balene îl acceptase cu totul. Erau foarte sociabili”, a declarat Wilson pentru revista Science Magazine. Interacţiuni între specii diferite, cum ar fi, spre exemplu, sub forme inedite de joacă, au mai fost observate şi documentate până acum, chiar şi în cazul delfinilor şi balenelor. Dar, spun cei doi cercetători, cazul particular întâlnit de ei era o relaţie de durată, nu o întâlnire întâmplătoare.
Wilson susţine că, din cauza diformităţii sale (spinarea curbată), delfinul, cel mai probabil, nu a putut dezvolta aptitudinile pentru înot necesare în grupul lui, ceea ce l-ar fi putut transforma în „bătaia de joc” a grupului. Astfel, este posibil ca el să fi căutat confort şi înţelegere la mamifere mai puţin rapide, cum sunt balenele. „Sunt cazuri, şi în lumea lor, când un individ devine ciuca bătăilor. Poate el nu s-a integrat în grupului lui natural”, explică biologul. Dar motivele care au stat la baza acceptării lui de către grupul de balene caşalot rămân un mister, putând fi doar speculate. Poate a fost vorba de instinctul de protejare, poate de capacitatea de a trece peste diferenţele de specie; cert este că delfinul şi-a găsit o familie alături de care se simte bine şi în siguranţă.
Sursa şi foto: Aquatic Mammals Journal, Science Mag, TH
Un comentariu
O dovada frumoasa a inteligentei emotionale a acestor animale sociale care au reusit sa comunice printr-un limbaj universal al corpului, al miscarii si al atingerii.