Deconectarea de telefonşi Facebook, asemănătoare cu renunţarea la fumat

4

Închiderea telefoanelor mobile, evitarea Internetului şi închiderea televizorului şi radioului pot provoca oamenilor simptome asemănătoare cu cele ale dependenţilor de droguri care încearcă să renunţe, arată un studiu citat de Telegraph.

Cercetătorii au cerut voluntarilor să nu se apropie de e-mail-uri, de mesaje, Facebook şi Twitter timp de 24 de ore. Astfel au observat că aceştia încep să dezvolte simptome întâlnite de obicei la fumătorii care încearcă să renunţe la viciu.

O parte dintre cei care au luat parte la experiment au spus că se simţeau că şi cum ar fi renunţat brusc la o dependentă puternică de droguri, iar alţii au asemănat pauza de tehnologie cu o dietă.

“Nu am observat doar simptome psihologice, ci şi fizice”, a declarat dr Roman Gerodimos, specialist în comunicare care a condus partea britanică a studiului internaţional.

Rezultatele pun accent pe îngrijorările exprimate de neurologi şi psihologi cu privire la impactul utilizării excesive a Internetului, jocurilor pe calculator şi site-urilor de socializare.

În cadrul experimentului – denumit Unplugged – voluntari din 12 universităţi din toată lumea au petrecut 24 de ore fără acces la computer, telefon mobil, ipod, televizor, radio şi chiar ziare. Ei au avut voie să citească, însă, cărţi. Voluntarii au ţinut un jurnal al experienţelor pe baza căruia cercetătorii au concluzionat că subiecţii s-au simţit neliniştiţi şi izolaţi.

Dr Gerodimos spune că măsura în care folosim tehnologia modernă ne schimbă. “Participanţii încercau în acest interval de 24 de ore să ajungă la telefonul mobil, chiar dacă nu era acolo”, spune acesta.

Experimentul a avut şi efecte pozitive întrucât oamenii au dezvoltat mecanisme de adaptare, precum mersul la plimbare şi vizitarea unor prieteni în loc de a sta la calculator.

“Ce ne-a uimit a fost gradul ridicat de dependentă a oamenilor faţă de tehnologie. Ei nici nu mai folosesc ceasurile pentru a se trezi dimineaţa, ci telefoanele mobile”, mai spune cercetătorul.

Chiar dacă majoritatea participanţilor au suferit din cauza lipsei telefoanelor mobile şi au dus dorul Facebook-ului, cel mai mult a cântărit lipsa muzicii, spune cercetătorul. “Cei mai mulţi au spus că liniştea este ciudată, dar după ce s-au obişnuit au început să observe mai multe lucruri în jurul lor, cum ar fi cântatul păsărilor”, a adăugat acesta.

Foto: Flickr / English106

Citiţi şi:

Smartphone-urile sunt folosite la doar 10% din capacitate

Tinerii abandonează e-mail-ul în favoarea site-urilor de socializare

Avatar. Poate fi viaţa virtuala o alternativă la cea reală?

Tags:Advertisment ad adsense adlogger