Declin al populaţiei de elefanţi din sub-specia Sumatran

0

 

Sub-specia de elefant sumatran (Elephas maximus sumatranus) a fost catalogată ca fiind “în pericol serios de dispariţie” pe lista roşie a IUCN a speciilor ameninţate; catalogarea a alertat specialiştii, mai ales că ea reprezintă o nedorită mutare în listă a speciei menţionate.

 

Grupul WWF a solicitat măsuri imediate pentru oprirea distrugerii habitatului acestei sub-specii, pădurea tropicală. Aceasta pierde rapid teren în faţa plantaţiilor de palmieri, tăierilor de buşteni şi extinderii terenului agricol. „Elefantul sumatran se alătură unei liste în creştere de specii indoneziene aflate în pericol critic de dispariţie, precum urangutanul sumatran, rinocerul javan şi cel sumatran sau tigrul sumatran”, a specificat dr. Carlos Drews, director în cadrul WWF (coordonator al programului pentru speciile globului). „Dacă nu sunt luate acţiuni urgente şi concrete pentru conservare, aceste animale magnifice este foarte posibil să dispară în timpul vieţii noastre”, a mai spus acesta.

Potrivit estimărilor IUCN, populaţia de elefanţi sumatran a scăzut cu peste 50% din anul 1985 încoace. În aceeaşi perioadă, insula Sumatra a pierdut aproape 70% din pădurile sale inferioare, habitatul preferat al elefanţilor. Totodată, pe lângă pierderea habitatului, numărul elefanţilor a scăzut şi din cauza braconajului şi a conflictului cu oamenii în zone situate în afara ariilor protejate, dedicate pachidermelor. Deşi Indonezia a făcut eforturi şi progrese remarcabile în a stopa braconajul şi a opri despăduririle, conflictul elefanţi-oameni este în continuare o problemă dificilă, animalele căzând adeseori victime.

 

Sursa: Mongabay News

Foto: Elefanţi sumatran / Rhett A. Butler


Leave A Reply