Decizie legală în premieră în SUA: doi prieteni pot adopta împreună un copil

1

Doi oameni care sunt doar foarte buni prieteni şi-au dorit să adopte, împreună, un copil din Etiopia. Demersurile au fost făcute de viitoarea mamă, dar amicul ei şi-a dorit să devină tatăl copilului (tot prin adopţie), astfel încât să formeze un cuplu de co-părinţi, deşi nu sunt căsătoriţi şi nici nu doresc să facă asta. Un judecător din New York a decis că se poate, scrie NY Daily News.

 

 

Cei doi prieteni nu sunt soţ – soţie, dar amândoi şi-au dorit un copil şi au decis să îl adopte împreună, din Etiopia. Însă au fost nevoiţi să se adreseze justiţiei pentru ca numele bărbatului să fie trecut, legal, în acte, ca tată al fetiţei pe care doreau să o crească. Cei doi prieteni, porecliţi Lel şi Kal (identitatea lor reală fiind păstrată secretă) s-au cunoscut în anul 2000, au devenit buni prieteni, iar câţiva ani mai târziu Kal (ea) şi-a dorit să devină mamă şi Lel (el) s-a oferit să fie donatorul de spermă pentru inseminarea artificială. Însă Kal nu a putut rămâne însărcinată, astfel că a decis să adopte un copil. A reuşit să facă asta, în 2011, când a primit „unda verde” pentru a adopta o fetiţă (G.) din Etiopia. Au mers împreună în Africa, pentru a aduce fetiţa acasă, dar oficial doar Kal era părintele ei, pentru că ea şi Lel nu erau căsătoriţi.

Odată reveniţi în SUA, au deschis o acţiune legală pentru ca Lel să poată fi numit al doilea părinte legal al fetiţei, chiar dacă ei nu locuiesc împreună şi legătura lor nu este de natură romantică. Judecătoarea Rita Mella a decis, într-o premieră pentru justiţia new-yorkeză, că Lel şi Kal, chiar dacă nu formează un cuplu tradiţional, pot adopta, legal, împreună, un copil. „Cei doi au fost părinţii copilului din clipa în care au cunoscut-o. Fetiţa le spune mamă şi tată şi, chiar dacă locuiesc în case separate, cei doi au reuşit să creeze un mediu familial potrivit creşterii şi educării copilului, inclusiv un plan bine gândit de împărţire a responsabilităţilor parentale între cele două cămine”, a scris judecătoarea în motivarea deciziei sale. Kal locuieşte în Manhattan, iar Lel în Brooklyn, astfel că fetiţa stă şi la unul, şi la celălalt; toţi trei petrec mult timp împreună, ca o familie şi călătoresc împreună la rudele unuia sau ale celuilalt dintre părinţi. Relaţiile dintre cei doi părinţi sunt foarte bune, iar fetiţa se simte ocrotită şi îngrijită, a mai menţionat judecătoarea.

În sprijinul cauzei sale, Lel argumentase că este în cel mai bun interes al copilului ca el să devină tatăl, pentru că i-ar oferi un viitor mai sigur (sprijin financiar, ajutor pe durata studiilor etc.). Judecătoarea a fost de acord cu acest argument şi a invocat o decizie din anul 2010, care permitea cuplurilor de parteneri intimi (necăsătoriţi) să adopte un copil, notând că sintagma „parteneri intimi” poate însemna şi o relaţie apropiată de lungă durată (fără a fi nevoie de raporturi sexuale între parteneri). Asistentul social care a monitorizat familia pe durata procedurilor legale a descris, la rândul său, că „deşi relaţia celor doi nu este bazată pe ceea ce societatea consideră, în mod clasic, necesar pentru o familie tradiţională, cei doi au foarte mult respect şi multă afecţiune unul pentru celălalt şi în mod categoric preţuiesc familia pe care au clădit-o astfel, împreună”. Pentru toţi cei care doresc să adopte copii, această decizie este un precedent important, deoarece extinde graniţele existente până acum.

 

Sursa şi foto: NY Daily News

 

Puteţi citi şi:

Ecuaţia familiei se schimbă: un părinte, trei părinţi, două mame, doi taţi

Să facem cunoştinţă cu co-părinţii

Căsătoria dintre persoane de acelaşi sex, perpetuarea speciei umane şi creşterea de copii

Tags:Un comentariu

  1. O decizie corecta, acela, de a considera copilul fiul celor doi. Ssunt un cuplu normal, care doresc un copil sa-l creasca. Doar o foaie de hartie care sa scrie ca cei doi sunt casatoriti, consider un abuz. In schimb, statul american, vad ca le acorda drepturi supra-legale poponarilor si limbistelor,impotriva oricarei legi a naturii.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger