Decizie istorică a Curţii Supreme a SUA în privinţa căsătoriei între persoane de acelaşi sex

2

Curtea Supremă a SUA a respins o lege care refuza beneficii federale cuplurilor de acelaşi sex şi, astfel, a netezit drumul înspre legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în Statele Unite ale Americii. Decizia a fost luată ieri şi întâmpinată cu un val de bucurie de către comunitatea LGBT.

 

 

„Defense of Marriage Act”, legea denumită pe scurt Doma, este discriminatorie faţă de persoanele de acelaşi sex aflate într-o relaţie, a decis Curtea Supremă americană. Judecătorii au declinat, totodată, pronunţarea asupra unei alte legi în acest sens, din California, lăsând în vigoare o decizie anterioară, a unei instanţe inferioare, care permite, în fapt, oficierea căsătoriilor gay în California. De altfel, sondajele de opinie realizate anterior acestor decizii au arătat că există un curent majoritar de sprijin pentru căsătoriile gay în rândul americanilor. Însă deciziile Curţii Supreme de ieri nu afectează interdicţiile privind căsătoriile gay aflate în constituţiile a peste 30 de state americane, ci înseamnă doar că 13 state americane plus Districtul Columbia recunosc, acum, căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Mai concret, persoanele de acelaşi sex căsătorite în statele care recunosc acest tip de uniune vor avea acces la aceleaşi drepturi federale ca şi persoanele de sex opus aflate într-o uniune legal recunoscută – beneficii în domeniul sănătăţii, taxelor sau pensiei, precum şi vizite la spital ca şi familie, ca exemple. Legea Doma a fost contestată la Curtea Supremă de o new-york-eză de 84 de ani, Edith Windsor (foto sus), care a fost taxată cu suma de 363.000 de dolari la moştenirea primită de la fosta sa parteneră de viaţă (soţie), Thea Speyer, o taxă pe care nu ar fi plătit-o dacă ar fi fost căsătorită cu un bărbat.

„Doma dictează inegalitate. Sub această lege, cuplurile de acelaşi sex au vieţile îngreunate, din cauza guvernării, în moduri publice şi vizibile”, a declarat unul din judecătorii Curţii. După aflarea deciziei, secretarul Apărării din SUA, Chuck Hagel, a declarat că Pentagonul va începe să extindă beneficiile pe care le oferă angajaţilor din domeniul militar şi asupra soţilor (soţiilor) de acelaşi sex. Se estimează că există, în prezent, 18.000 de cupluri gay în forţele armate americane, dar nu se ştie exact câte dintre acestea sunt căsătorite legal. Preşedintele Barack Obama, aflat în vizită în Senegal, a declarat, la aflarea deciziei: „Când toţi americanii sunt trataţi egal, indiferent cine sunt şi pe cine iubesc, suntem cu toţii mai liberi”. Oponenţii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex au fost dezamăgiţi de decizia Curţii Supreme.

În afară de Doma, Curtea Supremă a decis şi în cazul legii Proposition 8, care interzicea căsătoriile între persoane de acelaşi sex în California – o lege votată în noiembrie 2008, de locuitorii cu drept de vot ai statului, la numai câteva luni după ce curtea supremă a statului californian decisese că astfel de uniuni sunt legale. Două cupluri de acelaşi sex au contestat legea la forurile superioare, ajungând la Curtea Supremă, în final. Judecătorii au spus că nu au autoritatea necesară să se pronunţe asupra cazului şi, astfel, opinia lor lasă loc aplicării unei decizii luate de o instanţă inferioară, din San Francisco, care a respins legea Proposition 8 anterior dezbaterii Curţii Supreme. În acest context, guvernatorul Californiei a cerut oficialilor statului să se conformeze noii situaţii juridice; curtea din San Francisco a anunţat că va aştepta 25 de zile până la a da din nou liber la oficierea căsătoriilor gay în statul California.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC


2 comentarii

  1. Pingback: Rușii și newyorkezii defilează împreună într-un gay pride virtual | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Hacktiviștii schimbă definiția căsătoriei din dicționare | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger