Decizie CEJ: “Testele de demonstrare a homosexualităţii sunt contrare demnităţii umane”

0

Curtea Europeană de Justiţie a respins “testele de homosexualitate” cerute refugiaţilor care solicită azil pe motiv de persecuţie din cauza orientării sexuale. Persoanele care cer azil pentru că aparţin unei minorităţi sexuale şi provin dintr-o ţară unde această apartenenţă este considerată o infracţiune nu trebuie să susţină “teste” care să demonstreze faptul că aparţin minorităţii sexuale respective, a decis CEJ, informează BBC.

 

 

Cazul a pornit de la trei bărbaţi, între care unul din Uganda şi altul dintr-o ţară musulmană, care nu au primit azil în urma deciziei unei instanţe olandeze care a susţinut că aceştia nu şi-au “demonstrat” apartenenţa sexuală la minoritatea în cauză. Nu doar Olanda, ci şi Marea Britanie şi alte state europene au fost criticate pentru acest mod de a trata cererile de azil venite pe motive de orientare sexuală. Autorităţile din Cehia au fost criticate de ONU, UE şi activiştii pentru drepturile omului în anul 2011, pentru folosirea unui “test al erecţiei (falometric)”, o practică din perioada comunistă, pentru a stabili dacă solicitanţii de azil erau, într-adevăr, gay.

Acum, decizia CEJ spune că aceste state trebuie să respecte demnitatea umană, iar decizia sa este aplicabilă pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. Cazul este semnificativ pentru Europa, mai ales în contextul creşterii numărului de cetăţeni din regiunea Africii sub-sahariene care au solicitat azil în state europene, anul acesta. Majoritatea ţărilor africane consideră homosexualitatea o infracţiune. “Stabilirea orientării sexuale a unui refugiat trebuie să respecte legile Uniunii Europene şi, totodată, să respecte dreptul lor la intimitate şi viaţă de familie”, spune decizia Curţii. Mai mult, testele de dovedire a homosexualităţii sunt împotriva demnităţii umane, chiar dacă sunt solicitate de refugiaţi şi a consimţi acestor solicitări poate constitui un precedent pentru transformarea unor cazuri singulare în regulă generală.

Astfel, autorităţile în măsură pot intervieva un refugiat care solicită azil pentru a afla care este orientarea sexuală a acestuia, dar nu îi pot pune întrebări despre practicile sale sexuale, spune CEJ. Faptul că un refugiat nu răspunde satisfăcător întrebărilor care îi privesc viaţa personală nu este un motiv suficient de bun pentru a nu fi considerat credibil; la fel nu este nici faptul că nu şi-a declarat homosexualitatea de la bun început, au considerat judecătorii Curţii. Modalitatea de tratare a refugiaţilor membri ai comunităţii LGBT a devenit o problemă serioasă în Marea Britanie, în ultimele luni, scrie BBC, după ce un refugiat a dezvăluit că i s-au pus întrebări considerate “şocant de degradante”. Anul trecut, tot Curtea Europeană de Justiţie a decis, într-un caz provenind tot din Olanda, că solicitanţii de azil homosexuali care se tem de represalii (închisoare) în ţările africane pot solicita statut de refugiat în ţările europene.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC

 

Puteţi citi şi:

Finlanda a aprobat căsătoriile între persoane de acelaşi sex

“Homosexualii au înzestrări și calități pe care le pot oferi comunității creștine”, spune Vaticanul

Primele căsătorii gay din Marea Britanie s-au oficiat astăzi

Serile Filmului Gay, unicul festival cu tematică LGBTQI din România, a ajuns la a zecea ediţie


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger