O decizie unanimă a Curţii Supreme de Justiţie din SUA, aşteptată de multă vreme, interzice patentarea genelor umane naturale, dar oferă protecţie legală genelor obţinute pe cale sintetică. Decizia este văzută ca o victorie parţială pentru industria biotehnologiei, care spera, în fapt, la posibilitatea patentării genelor umane cu totul.
Decizia a fost luată de către cei nouă judecători ai Curţii Supreme şi anunţată ieri. Esenţa ei este că protejează pacienţii de abuzul companiilor din domeniul biotehnologiei, arătând clar că genele extrase din corpul uman nu pot fi subiectul vreunei patentări, nu pot deveni proprietatea unei companii, indiferent de situaţie. Cei care susţineau patentarea genelor din corpul uman spuneau că o decizie în acest sens ar fi „uşurat” drumul pacienţilor spre teste genetice complexe, care să descopere boli altfel imposibil de depistat.
Opozanţii patentării genelor umane naturale au văzut de la bun început în acest proces intenţia marilor companii de a câştiga un profit uriaş de pe urma drepturilor pe anumite gene. Procesul la Curtea Supremă a fost deschis de compania americană Myriad Genetics Inc, cu referire directă la două gene legate de cancerul ovarian şi cancerul mamar. „Decizia Curţii stabileşte un teren corect pentru informarea genetică responsabilă şi, totodată, nu exclude oportunitatea inovaţiei în lumea genetică”, consideră dr. Robert Darnell, preşedinte al New York Genome Center, o alianţă de centre medicale şi de cercetare academice.
Mai multe detalii despre întreg procesul şi despre opiniile exprimate vă invităm să citiţi aici.
Sursa şi foto: Reuters