Deceniul pierdut al clasei mijlocii din SUA

0

Candidații la președinția SUA își pregătesc ultimele promisiuni față de clasa de mijloc, un grup social care s-a confruntat cu un “deceniu pierdut” în ceea ce privește bunăstarea economică, afirmă un raport recent al Centrului de Cercetare PEW. Din 2000 încoace, continuă raportul, clasa mijlocie de peste ocean a scăzut în dimensiune și a rămas în urmă la capitolul venituri și prosperitate financiară. Ponderea ei în venitul total al țării a fost depășită de americanii cu venituri mari.

 

Flickr/Gamma Man

 

Potrivit raportului, bazat pe un sondaj național pe 1.287 de adulți și sintetizat de BBC News, în jur de 50% dintre adulții de peste ocean se plasează în clasa de mijloc, procentul fiind apropiat de cel vehiculat de Biroul de Recensământ al SUA, și au venituri de 39.000-118.000 de dolari. Datele furnizate de Biroul de Recensământ și de Rezerva Federală au arătat că mediana veniturilor gospodăriilor și câștigurile nete în rândul clasei de mijloc sunt mai mici decât în 2000, câștigurile unei familii scăzând de la 72,956 de dolari la 69,487.

Revenind la raportul Pew, acesta a aflat că veniturile mari au înregistrat în 2010 46% din venitul agregate al gospodăriilor americane, procent care l-a depășit pe cel al veniturilor medii (45%, pentru primă oară după 1970, când raportul era de 62% pentru veniturile medii și de 29% pentru cele mari). Mai departe, peste 60% dintre americanii din clasa de mijloc spun că au fost forțați să-și reducă cheltuielile, 85% au impresia că le e mai greu acum decât cu zece ani în urmă să-și mențină standardul de viață și doar 43% (față de 51% în 2008) se așteaptă ca standardul de viață al copiilor să fie mai bun decât al lor.

Un profesor de economie de la Universitatea din Wisconsin-Madison, Timothy Smeeding, a spus pentru Associated Press că această categorie socială a fost lovită de costurile ridicate la sănătate și de taxele mari de școlarizare din învățământul superior, precum și de dispariția locurilor de muncă cu salarii medii. Din răspunsurile respondenților, Congresul a ieșit principalul vinovat pentru criza clasei mijlocii, locul doi fiind ocupat de bănci și de instituții financiare. Smeeding a mai precizat că, indiferent de cine va fi ales președinte, clasa se mijloc de peste ocean se va regenera încet și dureros. Mai ales în condițiile în care, potrivit raportului Pew, procentul americanilor din clasa mijlocie a scăzut de la 61% în anii ’70 la 51% în 2011, perioadă în care procentul celor cu venituri mari și mici a crescut.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger