“Dead Prize” – trofeul pentru design dăunător planetei şi umanităţii

0

Organizaţia Architects for Humanity lansează o competiţie inedită: The Dead Prize, un trofeu menit să “celebreze arhitectura, designul sau realizările inginereşti care au avut un impact negativ asupra planetei”. Co-fondatorul organizaţiei, Cameron Sinclair, consideră că există destule premii care răsplătesc designul frumos, realizările pozitive, dar niciunul care să pună punctul pe I când ceva a eşuat lamentabil, dezamăgind atât publicul, cât şi natura.

 

 

Trofeul va deveni un eveniment anual (cel puţin asta îşi doresc organizatorii competiţiei), iar nominalizările (înscrierea în competiţie a proiectelor eşuate) se vor încheia la data de 1 noiembrie a fiecărui an. Organizatorii spun că, în final, speră ca acest demers să ajute umanitatea să înţeleagă mai bine de ce un anumit proiect nu a fost bun, să înveţe din greşelile odată făcute şi să nu le repete. “Mă gândesc la ideea acestui trofeu de vreo 25 de ani, de când m-am mutat în Marea Britanie, la vârsta de 16 ani”, mărturiseşte Sinclair.

Ajunsese în localitate Bath şi a citit acolo un articol, în ziarul local, despre “zece cele mai urâte clădiri ale oraşului”. A decis să îi caute pe toţi arhitecţii clădirilor din acel top, pentru a-i întreba de ce proiectele lor eşuaseră. “Imaginaţi-vă că intră un adolescent de 16 ani la voi în birou şi vă întreabă de ce clădirea voastră e naşpa! Dar rezultatele demersului mi-au deschis ochii. Am primit răspunsuri de la “Mda, am dat-o rău de tot în bară cu proiectul ăsta” până la “Birocraţia e de vină”. Însă am realizat că eşecul unui proiect arhitectural sau de design poate avea un impact la fel de mare asupra vieţilor noastre precum un proiect de succes”, explică Sinclair.

Trofeul astfel instituit urmăreşte, într-un fel, să traseze nişte linii şi limite în materie de “aşa nu”;  să dezvăluie cum un proiect dezvoltat cu bune intenţii poate să deraieze sau cum poate cineva să creeze ceva intenţionat dăunător umanităţii (cum ar fi, spre exemplu, armele). “Speranţa noastră este ca designerii, autorii de proiecte, să vadă aceste eşecuri drept provocări pentru a crea ceva nou, cu care să corecteze greşelile trecute sau un antidot pentru proiectul eşuat”, spune Sinclair. Orice proiect prost făcut poate intra în competiţie, de la planificare urbană greşită la clădiri care nu sunt prietenoase cu mediul sau arme.

Data limită pentru primirea nominalizărilor este 1 noiembrie 2014 (pentru acest an), iar finaliştii vor fi anunţaţi la începutul lunii decembrie, urmând că la începutul anului viitor să fie anunţat şi proiectul câştigător al trofeului “The Dead Prize”. Juriul competiţiei încă nu a fost decis, dar va fi anunţat pe parcursul restului anului. Este foarte simplu să facem o nominalizare: se trimite la @deadprize pe Twitter. Deşi sesiunea de nominalizări se deschide abia în septembrie, se pare că utilizatorii de Twitter deja au început să trimită propuneri. Mai multe detalii puteţi găsi chiar pe site-ul The Dead Prize. Aşadar, ce nominalizăm din România?

 

Surse şi foto: The Dead Prize, Inhabitat via The Daily Mail, TreehuggerBracken World

 

Puteţi citi şi:

Un fost turn de televiziune din era comunistă, transformat în hotel inedit

Eşecul celui mai mare experiment din transportul public gratuit

Cum ne păcăleşte ambalajul să credem că achiziţionăm un produs premium

Duşul la orizontală – cea mai proastă inveţie din istorie?


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger