Formele aparent perfecte ce apar în mod misterios pe câmpurile agricultorilor, în special în lanurile de grâu, ar putea fi un rezultat al fizicii, spun cercetătorii, nu al OZN-urilor sau al altor forţe supranaturale, aşa cum au lăsat să se creadă doi tineri puşi pe farse.
Deşi primele cercuri din lanuri au început să apară în anii ’70, abia în 1991 s-a aflat că doi bărbaţi le-ar fi creat pentru a juca o farsă cu OZN-uri, chiar dacă nu şi-au asumat creditul decât pentru o parte din ele. Începute dintr-o farsă, cercurile din lanuri au devenit tot mai complexe de-a lungul timpului şi au ajuns la circa 2.000 de designuri diferite în zilele noastre. Cercetările anterioare au sugerat că matematica ar putea juca un rol în modelarea acestor designuri, un cercetător descoperind în 2010 una dintre cele mai frumoase şi elegante teoreme – Identitatea lui Euler – într-un model mare cu cercuri format pe câmp din Anglia, lângă Wiltshire. Însă modul în care se formează a rămas o enigmă.
Acum, însă, Richard Taylor, directorul Institutului pentru Ştiinţa Materialelor de la Universitatea din Oregon, SUA, sugerează că laserele, microundele şi sistemele GPS joacă toate un rol important în formarea acestor cercuri. Microundele, spune el, pot fi folosite pentru aplecarea recoltelor şi răcorirea lor într-o poziţie orizontală, tehnică ce poate explica viteza şi eficienţa artiştilor care trasează cercuri în lanuri şi detaliile minuţioase ale operelor lor. De altfel, o altă echipă de cercetare a reuşit să reproducă astfel de modele folosind un tub electronic cu câmp magnetic, disponibil în cuptoarele cu microunde, şi o baterie de 120 de volţi.
“Artiştii cercurilor din lanuri nu-şi vor dezvălui secretele prea uşor”, scrie Richard Taylor în jurnalul ştiinţific Physic’s World. “Vara aceasta, artişti anonimi vor lua cu asalt zona rurală şi-şi vor realiza opera, siguri că nu fac decât să ducă mai perpetueze moştenirea celei mai ştiinţifice mişcări artistice din istorie”.
Sursa: Livescience
Foto: Flickr/oddsock