De unde se trage jena?

1

Obrajii vă sunt incandescenți, inima trage salve de mitralieră și o carcasă de beton vă împunge sternul. Asta se poate întâmpla ori de câte ori vă ascultați pe voi înșivă cântând, vă aflați față în față cu persoana pe care o iubiți în secret sau urmăriți cu pudoare o scenă de sex. De unde se trage însă jena, stinghereala? Cercetătorii spun că de vină ar fi un țesut gros de un deget.

Virginia Sturm, de la Universitatea din California, San Francisco, a încercat îmrepună cu echipa ei să izoleze regiunea cerebrală care controloează jena și a observat că aceasta este reglată de o bucată de țesut de dimensiunea unui deget mare de la mână aflat în adâncul creierului, informează publicația Livescience. În cazul oamenilor care se jenează mai puțin, cum ar fi, de exemplu, cei care suferă de demență, această regiune cerebrală este mai mică decât în mod normal. Ea se numește cortex cingulat anterior pregenual și reglează mai multe funcții trupești, printre care asudarea, bătăile inimii și respirația, luând parte și la reglarea unor funcții asociate gândirii, precum emoțiile, comportamentele care caută recompense sau luarea deciziilor.

Dimensiunea și forma regiunilor cerebrale aflate în preajma acestei bucăți de țesut au fost asociate cu diferențe în materie de personalitate. Oamenii de știință cred că cu cât este mai mare o anumită regiune cerebrală, cu atât mai puternice sunt funcțiile care îi sunt asociate. De exemplu, extrovertiții au centre mai ample de procesare a recompenselor, în timp ce anxioșii au centre mai mare de detectare a greșelilor. Mai departe, la oamenii mărinimoși, regiunile cerebrale asociate cu înțelegerea convingerilor altora sunt mai consistente.

Foto: Flickr/JD Hancock

Citiți și:

Miturile emisferelor cerebrale: de stânga sau de dreapta?

“Addicted to love”: Dragostea, chimie sau sentiment?

Neuroni care ‘vibrează la unison’. De unde vine empatia? Despre neuronii-oglindă și creierul social

Generarea de noi neuroni – cheia adaptării la nou

Nimfomania și creierul

De ce bărbații și femeile se sărută în mod diferit

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: VIDEO De ce roșim | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger