De unde ne vin ouăle: 85.000 de găini moarte după prăbușirea unei clădiri

1

Oficialii departamentului de agricultură din Connecticut, SUA, au anunțat că 85.000 de găini producătoare de ouă au murit când o clădire s-a prăbușit din cauza ninsorilor abundente. Oficialii comentează, reprezentanții fermei se abțin, se prezintă soluții și viața merge înainte. Însă rămâne întrebarea: cât de sănătoase sunt produsele provenite de la o fermă care ține 85.000 de păsări într-o singură încăpere?

de Magor Csibi

Vestea n-a făcut valuri nici în SUA și cu atât mai puțin în UE. Reprezentantul Departamentului de Agricultură, Steven Reviczky, a prezentat sec evenimentele, spunând că o fermă de ouă din orașul Bozrah s-a prăbușit, a specificat numărul găinilor moarte și a menționat că acestea au fost incinerate. Reprezentanții fermei au confirmat incidentul, însă s-au abținut de la comentarii.

Deși evenimentul este unul neplăcut, reprezintă una dintre puținele ocazii în care noi, publicul, putem primi câteva indicii legate de industria ouălor. De obicei, ușile industriei sunt închise și este nevoie de filmări secrete din partea unor investigatori sau angajați pentru a putea afla exact ce se întîmplă după aceste uși ferecate. Ca și consumatori trebuie să avem încredere în industrie și să credem tot cea ce scrie pe ambalajul cutiilor cu ouă, dar niciodată nu vom fi absolut siguri că ceea ce scrie acolo este și adevărat.

Dincolo de standarde și legislație, dincolo de suferința animalelor și de etica unei unități industriale unde se țin în aceste condiții animale, se pune problema dacă noi am vrea sau nu să consumăm produse de acest gen. Ce impact are asupra valorii nutritive a produsului finit goana nemărginită după profit?

E clar că la nivelul de informare stăm prost. Și când se mai face câte o acțiune de informare asupra standardelor sau a ștampilelor de pe ouă, se găsesc voci din industrie care să se grăbească să decredibilizeze aceste campanii. Este de ajuns să vedem acțiunea Vier Pfofen de anul trecut.

Este destul de incredibil ca în era informațiilor să știm atât de puțin despre ce ajunge pe farfuriile noastre și să fim atât expuși în fața binevoinței și sincerității industriei și a competenței organelor abilitate. Și este normal ca în aceste condiții mulți dintre oameni să pornească cu o cotă de neîncredere față de tot ce li se comunică.

Majoritatea informațiilor care circulă între consumatori despre industria alimentară sunt legende urbane și povești menite să ne sperie și să creeze confuzie. Însă după un eveniment de acest gen, ca cel petrecut în Borzah, când mai aflăm și noi câte o cifră, cota de încredere nu pare să se mai restaureze. Nu atât normele de protecție a consumatorilor trebuie să fie îmbunătățite expres, cât verificarea acestora. Până acum, se pare că cei mici și onești suferă, iar cei mari scapă de orice standard.

Despre ouă și industrie veți citi mai multe în zilele următoare. Dar până atunci vă întrebăm. Ați consuma periodic ouă de la ferma din Borzah?

Citiți și:

Cât ne mai mint reclamele?

Dacian Cioloș: “Analizăm o posibilă simplificare a normelor comune pentru micii producători”

Producătorii de lapte, între subzistența lucie și noii latifundiari

Ţăranul român faţa în faţă cu reacţiunea europeană: Când hârtia nu se potriveşte cu realitatea

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii: S-ar putea ca unii producători să lichideze efectivele de animale în condițiile în care nu pot valorifica laptele

Oamenii de știință au dezvoltat un indicator din plastic care îi avertizează pe consumatori când expiră produsele

Miniştrii europeni s-au pus de acord privind etichetarea alimentelor

Foto: EPA

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger