De trei ori în duba jandarmilor, protestatarii cer modificarea legii privind adunările publice

3

Manifestaţiile neautorizate în baza Legii 60 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, cum au fost declarate şi protestele de ieri din faţa Ministerului Economiei, devin tot mai mult un spectacol amar şi previzibil. Se strâng o mână de protestatari neobosiţi, teatrali şi critici, care îşi exercită şi apără un drept fundamental (cel la libera exprimare) şi un număr egal sau mai mare de jandarmi care îi supraveghează şi funcţionează după principiul “Eu aplic legea, nu o comentez”. Urmează somaţii pentru părăsirea locului de manifestaţie şi, dacă acestea nu sunt respectate, drumuri cu duba la secţia de poliţie, procese verbale şi amenzi.

 

Foto: Vlad Ursulean

 

 

Asemenea manifestaţii neautorizate se transformă în negocieri pe marginea unei legi despre care şi jandarmii spun că este interpretabilă – Legea 60 -, iar mesajul lor se risipeşte în gazul de eşapament al dubelor de poliţie. Ieri, protestatarii anti-gaze de şist, dintre care unii au fost ridicaţi şi amendaţi de trei ori la rând, au cerut încă o dată revizuirea legislativă.

Ieri, în jurul orei 13.00, în timpul unei alerte cu bombă la Liceul George Călinescu şi al unei întâlniri dintre Ministerul Economiei şi compania Chevron pe marginea exploatării gazelor de şist în România, în jur de 20 de protestatari s-au adunat în faţa sediului ministerului cu un mesaj central: “Nu suntem Vestul Sălbatic al investitorilor americani”. Afişau bannere, unii purtau la gură măşti sterile, unul avea o mască cu Guy Fawkes, alţii arborau steagul României. Nu scandau, stăteau liniştiţi pe treptele Ministerului Economiei. “Nici nu am apucat să ţipăm”, spune Mihai, unul dintre manifestanţi. “Am întins bannerele şi a venit instant echipajul şi ne-a luat cu legea”. Problema invocată: lipsa unei autorizaţii pentru adunare. “Banner înseamnă pichet de protest”, le-a spus un jandarm. “Aveţi dreptul doar cu autorizaţie”.

Mare parte din protest a însemnat parlamentări pe marginea legislaţiei şi a drepturilor constituţionale. Jandarmii, mai mulţi decât protestatarii, au catalogat acţiunea ca fiind ilegală în lipsa autorizaţiei şi au invocat Legea 60 pentru a justifica intervenţia de înăbuşire a manifestaţiei pe care pot s-o aplice în urma somaţiilor de părăsire a locului. “Eu fac intervenţie pentru contravenţii conform legii 60”, a spus unul dintre ei. “Iar legea 550 [privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei]îmi dă dreptul să legitimez. Acest lucru, din punctul nostru de vedere, este o contravenţie. Este o chestie de interpretare a legii”. Unul dintre protestatari a izbucnit în râs: “Auzi mă, o chestie de interpretare, legea 60 este traseistă”. De cealaltă parte, protestatarii au încercat să se apere cu Constituţia, care asigură libertatea de întâlnire atât timp cât aceasta este paşnică şi fără arme, şi cu articolul 3 din Legea 60. “Noi încercam să le explicăm că nu este contravenţie, că este vorba de o instituţie publică şi că, conform articolului 3 din Legea 60, în exteriorul unei instituţii publice nu ai nevoie de autorizare”.

 

Foto: Vlad Ursulean

 

Articolul 3 din Legea 60 spune aşa:

Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile deţin indicii sau date că desfăşurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori care putea să ducă la manifestari violente, au obligaţia să solicite din timp primarilor, unităţilor de jandarmi competente teritorial şi poliţiei locale sprijin de specialitate.

Pus în faţa acetui text, într-un interviu care a circulat ca viral în mediul online şi care poate fi descărcat de aici, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti a invocat articolul 2 din aceeaşi lege:

Adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public.

Apoi a explicat cum a fost stânjenită activitatea instituţiei publice: “Funcţionarii care lucrează în instituţia respectivă au fost deranjaţi prin zgomotele produse de respectivii protestatari. E vorba de o reclamaţie (…)”.

 

Foto: Vlad Ursulean

 

După legitimarea participanţilor la adunare şi după cea de-a treia somaţie a jandarmilor, 16 manifestanţi, printre care se afla şi prinţesa Briana Caradja, au fost urcaţi în dubă, de unde au început să scandeze pentru prima oară de la începerea protestului. Protestatrii au fost duşi pentru verificare la secţia de poliţie, unde susţin că li s-au întocmit procese verbale pentru amendă (care variază între 500 şi 5.000 de lei), iar 10 dintre ei, spune Mihai, s-au întors în faţa Ministerului Economiei în jurul orei 16.00, unde li s-au alăturat alţi 5 manifestanţi. De data asta s-a scandat. Jandarmii au reprodus scenariul de la primul protest, 11 persoane fiind ridicate cu duba şi duse la secţia de poliţie. Unii dintre ei s-au întors şi al treilea protest. Între timp, veştile începuseră să circule pe canalele de socializare, aşa că li s-au alăturat 30-40 de persoane dintre manifestanţii din Piaţa Universităţii, la ora 19.00. De data aceasta au fost ridicate 12 persoane. Unele dintre ele, susţin protestatarii, erau la treia abatere. Prima oară ar fi fost amendaţi cu 500 de lei, a doua oara cu 1.000 de lei, iar după a treia ridicare li s-ar fi întocmit dosar penal.

 

Foto: Vlad Ursulean

 

Foto: Vlad Ursulean

 

În interviul mai sus amintit, reporterul l-a pus pe purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti în faţa unei alte legi:

Potrivit articolului 35 din Legea Jandarmeriei, jandarmii nu au voie să conducă administrativ la secţia de poliţie sau unitatea de jandarmi persoane despre care nu pot dovedi că au săvârşit fapte contrar legii, prin care au provocat dezordine sau tulburări ale ordinii şi liniştii publice şi necesită imobilizare. Cu alte cuvinte, nu aţi avut dreptul să încărcaţi manifestanţi în dube şi să-i transportaţi la diferite secţii de poliţie, urmând ca abia acolo să faceţi trierea persoanelor care au fost sau nu au fost violente. Deci împiedicarea unei persoane de a se manifesta public, de a se desfăşura în spaţiul public constituie infracţiune de lipsire de libertate în mod ilegal.

Acesta a răspuns:

E opinia dumneavoastră, încă o dată, dacă aveţi nevoie de alte precizări, vă pun la dispoziţie în urma unei solicitări în baza legii 544. Văd că sunteţi foarte bine documentată, cunoaşteţi anumite prevederi legale, însă le interpretaţi într-o manieră proprie, de aceea bănuiesc că ştiţi şi prevederile legii 544. Cu maximum de abilitate vă vom răspunde la orice solicitare”.

 

Foto: Vlad Ursulean

 

Manifestanţii au avut şi alte motive de nemulţumire. “Au anunţat întâlnirea cu Chevron cu o zi înainte, iar societatea civilă, ca să poată să răspundă legal, trebuie să aştepte minim trei zile până primeşte o aprobare”, spune Florin, unul dintre protestatarii din faţa Ministerului Economiei. Un coleg de protest îl completează: “Dacă se semna un act care distrugea un obiectiv de siguranţă naţională, noi puteam să ieşim cu bannerele după ce acesta se semna ca să protestăm împotriva lui. E absurdă Legea 60”. Claudiu Crăciun, cel mai cunoscut dintre protestatari, susţine că, în condiţiile enumerate mai sus, se impun schimbări legislative în ceea priveşte organizarea întâlnirilor publice şi executarea legii.

“În Constituţie există libertatea de întâlnire, paşnică şi fără arme, iar noi am fost paşnici şi fără arme. Este un drept constituţional încălcat. În al doilea rând, există jurisprudenţă internaţională în privinţa adunărilor spontane”, spune el. “Acţiunea dânşilor este un fel de interpretare selectivă a legii. Ni se tot repetă de către reprezentanţii Jandarmeriei că în Piaţa Universităţii avem voie să protestăm, dar în alte părţi nu avem voie să protestăm în baza aceleeaşi legi şchiopătânde – Legea 60. Există nişte legi care trebuie supuse unui control de constituţionalitate, este un semnal pe care l-au dat şi organizaţiile civice şi cele care se ocupă cu apărarea drepturilor omului şi, în următoarele zile, pentru că există dubii asupra dreptului nostru constituţional de a ne întâlni, vom reveni probabil, cu ajutorul acestor ONG-uri, pentru a face precizările de rigoare şi pentru a încuraja cetăţenii să îşi exercite nişte drepturi fundamentale, cele de întâlnire şi exprimare”.

 

 


3 comentarii

  1. pai scriem un document in care explicam de ce legea ne dezavantajeaza, luam articol cu asrticol si aratam cum nu este tocmai in acord cu libertatea de exprimare, mai dam exemple de prin alte state si le trimitem la Ministerul Administratie si Internelor. Daca facem asa..nu stiu, sa zic aprox 100.000 de cetateni intr-un foc, trebuie sa ne bage in seama.

  2. Pingback: De trei ori in duba jandarmilor, protestatarii cer modificarea legii privind adunarile publice | Apa, nu gaze!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger