De la scurgerea de petrol la terorism: un nou scandal ameninta BP

3

Dupa mareea neagra din Golful Mexicului, gigantul britanic BP este amenintat de un alt scandal international: grupul petrolier este acuzat ca ar fi facut presiuni asupra guvernului britanic pentru a obtine eliberarea libianului Abdelbaset Megrahi, condamnat pentru atentatul de la Lockerbie, din 1988, in urma caruia si-au pierdut viata 270 de oameni, relateaza Le Figaro.

de R.M.

Eliberarea prizonierului era cruciala pentru BP, care dorea sa obtina un contract petrolier cu Tripoli in valoare de mai multe miliarde de dolari.Oficialii BP se vor prezenta pe 29 iulie in fata Comisiei pentru afaceri externe a Senatului american, care ancheteaza maniera in care a fost eliberat libianul de catre justitia scotiana anul trecut.

Pentru a-si pastra sansele in obtinerea unui contract de mai multe miliarde de dolari cu Libia, BP a facut lobby in 2007 pe langa guvernul Tony Blair pentru semnarea rapida a unui acord de transfer de prizonieri cu regimul condus de colonelul Kadhafi.

In august 2009, Megrahi, condamnat pentru explozia unui Boeing 747 al companiei PanAm deasupra satului Lockerbie din Scotia, a fost gratiat de justitia scotiana deoarece suferea de o forma de cancer in faza terminala si i s-a permis sa mearga sa moara in tara lui.

Primirea triumfala de care s-a bucurat la Tripoli a provocat reactii violente in Statele Unite, in conditiile in care majoritatea victimelor atentatului erau cetateni americani. Acest scandal a provocat tensiuni diplomatice intre Londra si Washington.

Afacerea este cu atat mai delicata pentru britanici cu cat Megrahi, a carui speranta de viata fusese estimata la mai putin de trei luni de ministrul scotian al Justitiei care i-a semnat gratierea, este inca in viata, la aproape un an de la eliberare, desi starea sa este grava.

In cursul acestei saptamani, ambasadorul Marii Britanii la Washington a recunoscut in numele guvernului ca eliberarea lui Megrahi “a fost o eroare”, dar a negat ca eliberarea ar fi fost decisa pentru contractul BP. In perioada in care a fost lider al opozitiei, anul trecut, premierul David Cameron l-a criticat pe Gordon Brown pentru rolul jucat in aceasta afacere

Grupul petrolier recunoaste totusi ca a insistat pe langa Foreign Office, in 2007, asupra importantei de a se incheia un acord de transfer de prizonier. Si totusi, la cateva saptamani dupa interventia BP, ministrul de atunci al Justitiei, Jack Straw, a revenit asupra proiectului initial, care prevedea excluderea lui Megrahi din acordul judiciar dintre cele doua tari.

O decizie care a permis, doi ani mai tarziu, eliberarea libianului condamnat pentru terorism.

Tags:3 comentarii

  1. Parca am avut si noi un caz de soiul asta.Terorist eliberat pe motiv de cancer. Ne putem intreba daca nu cumva si accidentul din golful Mexic nu e un act terorist ce are scopul de a mentine ridicat pretul petrolului.Nu e curios ca la nivelul actual al tehnologiei nu au rezolvat definitiv problema?Vad ca oamenii de afaceri nu au invatat inca lectia ca nu banii sunt totul pe lume. O zi buna!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger