De la rasism, la misoginie: Politicieni români reclamaţi pentru discriminare în 2014

0

La începutul acestei săptămâni, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancționat-o cu avertisment pe purtătoarea de cuvânt a campaniei prezidențiale a PSD, Gabriela Firea, după ce aceasta i-a reproșat candidatului ACL, Klaus Iohannis, că nu are copii, considerând asta un defect pentru un viitor președinte. Cu această ocazie, am trecut în revistă şi alte cazuri de discriminare raportate anul acesta în rândul politicienilor, reclamate la sau soluţionate de CNCD.

 

 

* Victor Ponta, a spus Gabriela Firea la 7 octombrie, într-o conferință de presă, “este un foarte bun familist, ceea ce, din nefericire pentru el, Klaus Iohannis nu are această calitate”. A fi un bun familist, crede Firea, înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci a avea copii. “Nu eşti un om complet fără să creşti un copil şi consider că mai ales acea afirmaţie pe care poate a făcut-o, să spunem, din greşeală, dar ea rămâne în spaţiul public, şi anume că neinvestind în educaţia copiilor a investit în imobiliare, domnul Iohannis practic a spus ceea ce gândea, că într-un fel pune mai mult preţ pe investiţia în imobiliare decât în educaţia copiilor”. Senatoarea PSD a admis că sunt oameni care nu pot avea copii în mod natural, însă acești oameni, susține ea, dacă vor să aibă o familie completă din toate punctele de vedere, trebuie să înfieze.

“Eu vă spun sincer că am prieteni de familie care nu au putut avea în mod natural, biologic, copii din motive de sănătate şi au înfiat (…) pentru că un părinte este mult mai atent, mult mai sensibil la viaţa celor din jur, pentru că se gândeşte la propriii copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci când creşte un copil de la primele zile până la maturitate. Sunt nişte etape ale vieţii pe care un om fără copii, un om care trăieşte într-o casă rece, fără să se audă gânguritul bebeluşilor, primii paşi, primele note de la şcoală, nu are cum să le simtă. Şi îţi marchează psihologic întreaga existenţă acest fapt”.

Declaraţiile senatoarei l-au stârnit şi pe fostul preşedinte Ion Iliescu: “Eu sunt unul din ăştia [preşedinte care nu a avut copii – n.red.]. E nepotrivită ieşirea Gabrielei Firea. Eu am toată simpatia pentru Gabriela Firea, dar nu am înţeles ieşirea asta a ei, a fost o stângăcie. Se întâmplă în viaţă. Eu cu soţia mea ne cunoaştem din tinereţe, de la 18 ani, şi am avut o relaţie bazată pe afecţiune totală. Viaţa a făcut astfel că nu am putut avea copii. S-a şi străduit, dar… Deci se întâmplă. Nu blamezi… Sunt oameni care au copii mai mulţi, să le trăiască, dar nu le e uşor să crească copii. Nu din comoditate şi din lipsa de dorinţă de a avea copii, dar, se întâmplă… Aşa că trebuie judecată viaţa aşa cum e şi nu cum ne-o închipuim fiecare”.

Sesizarea împotriva lui Firea a fost făcută la CNCD de către liberalul Alexandru Muraru.

O altă declaraţie considerată ofensatoare a venit în ziua votului pentru cel de-al doilea tur de scrutin, la 16 noiembrie. Ieşind de la urne, vicepremierul Liviu Dragnea a spus: “Ca şi la primul tur, am votat româneşte pentru un preşedinte român şi viu, care nu fuge de la nicio confruntare”. Afirmaţia lui aluzivă a fost considerată o ofensă la adresa aceluiaşi Klaus Iohannis. Purtătoarea de cuvânt a PNL, Alina Gorghiu, a anunţat în aceeaşi zi că liberalii îl vor reclama pe Dragnea la CNCD. “(…) este o campanie de discriminare în urma căreia noi vom face o plângere către CNCD, pe care o vom înainta astăzi, o plângere care se bazează pe faptul că domnul Dragnea, într-un mod intolerabil, la ieşirea de la urne, a găsit de cuviinţă să facă încă o dată un apel la dezbinare pe criterii etnice (…)”, a spus ea într-o conferinţă de presă.

* La începutul lui septembrie, organizaţia neguvernamentală ActiveWatch a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru comparaţia făcută de “preşedintele de partid şi prim-ministrul” Victor Ponta între “regimul Băsescu” şi “regimul nazist”. Potrivit ONG-ului, această asociere ar fi reprezentat o minimizare a crimelor comise de nazişti. “Negarea implicită – chiar dacă neintenţionată – a Holocaustului este unul dintre efectele acestei iresponsabile intervenţii”, scria ActiveWatch. Deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, s-a arătat la rândul său revoltat de comparaţie: “Nu pot înţelege cum se poate recurge la o astfel de comparaţie, oricât ar fi un preşedinte nu foarte democrat, ceea ce nu e adevărat, pentru că în toţi aceşti ani ai domnului Băsescu a funcţionat şi funcţionează democraţia românească, instituţiile parlamentare. Deci în niciun caz nu poate fi considerat un regim dictatorial”. Aproape de sfârşitul lui septembrie, CNCD a decis că afirmaţiile lui Ponta nu au fost discriminatorii, încadrându-se în limitele libertăţii de exprimare.

Vara aceasta, Coaliţia pentru Egalitate de Gen a depus o plângere la CNCD împotriva organizatorilor campaniei de promovare a staţiunii Mamaia – primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral – Delta Dunării -, pe motiv că ar fi încurajat hărţuirea femeilor. “Safari”, “Bird watching”, “Surfing”, “Snorkeling” şi “Perfect slopes“, cele cinci imagini folosite în scop promoţional în campania “Mamaia Style“, i-au deranjat pe militanţii egalităţii de gen, la ele adăugându-se şi declaraţiile primarului Constanţei, care, în opinia ONG-urilor, ar fi îndemnat la un comportament agresiv faţă de femei.

La 21 mai, Mazăre spunea: “Avem mai multe, ce putem regăsi în Mamaia: safari, valuri… (…). Domnişoarele trebuiesc vânate, sunt nişte gazele care trebuiesc vânate. Avem «Bird watching», pot veni spre zona Vadu oameni mai în etate să se uite cu binoclul după păsăretul de acolo sau mai tinerei să se uite şi ei după păsările de pe plajă”. După depunerea plângerii la CNCD, reacţia primarului a fost promptă: Având în vedere că acolo avem o fată cărată pe post de placă de surf, dar avem şi un baiat cărat pe post de placă de surf, cred că pe undeva au dreptate. O să completez campania electorală punând-o pe femeia cu barbă şi o să pun şi doi bulani, ca să fie acoperite toate genurile, toate dorinţele“. La începutul lui iulie, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a soluţionat dosarul, Mazăre şi asociaţia pentru promovarea turismului fiind acuzaţi de discriminare. Asztalos Csaba, preşedintele CNCD, a menţionat că instituţia pe care o conduce a solicitat modificarea campaniei.

* La sfârşitul lui mai, Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) l-a reclamat la CNCD pe liberalul Călin Popescu Tăriceanu pe motiv că a folosit termenul “autism” în mod peiorativ. Mai exact, şeful Senatului l-a atacat pe Crin Antonescu, despre care a spus că pare lovit de autism. “(…) Este nepermis clasei politice să persevereze în a folosi termeni precum ‘autism/autist’ pentru a atrage atenţia publicului asupra unor aspecte negative din conduita colegilor de breaslă, asociind atât afecţiunea, cât şi persoanele care suferă de autism, cu acţiuni şi comportamente negative”, au scris membrii federatiei. Aceştia au mai menţionat că, în ultimii ani, organizaţiile care promovează drepturile persoanelor cu autism din România i-au informat cu regularitate pe politicieni cu privire la autism, pentru a face boala cunoscută şi înţeleasă”.

* La începutul lui mai, Partidul Mişcarea Populară l-a reclamat pe Victor Ponta la CNCD după ce premierul a făcut glume pe seama saltului cu paraşuta făcut de Elena Udrea la 1 mai. Ponta a spus că preşedintele Traian Băsescu “atacă cu paraşute”, în timp ce PSD are piloţi. “Este extrem de grav faptul că, la Victor Ponta, acest gen de comportament nu mai poate fi considerat o întâmplare sau o scăpare, ci o atitudine generală”, se arăta într-un comunicat publicat de candidatul PMP pentru PE, Ruxandra Dragomir. “Cu doar câteva zile în urmă, el a folosit un apelativ șocant pentru a se adresa unei colege de guvern, Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură Doina Pană. Astăzi, el insultă un fost ministru și, mai rău, o face în fața tinerilor partidului său, cei pentru care ar trebui să fie un exemplu de urmat. (…) Victor Ponta nu a insultat doar femeile politice, ci pe toate femeile din România prin injuriile sale (…) Femeile din România au parte de un premier misogin și mojic și suntem nevoite să acționăm pentru a-l învăța regulile elementare de bun simț”.

La începutul lui februarie, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis să-l sancţioneze pe Traian Băsescu cu o amendă contravenţională de 600 de lei pentru o afirmaţie pe care a făcut-o în 3 noiembrie 2010, în Slovenia, când a spus că, dintre romii nomazi, “foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură” CNCD a considerat că vorbele fostului preşedinte încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă. “Colegiul director a aplicat această amendă ţinând cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare”, anunţa instituţia la acea vreme. Consiliul a analizat cazul după ce Asociaţia Romani Criss a depus o petiţie în acest sens. Deşi CNCD a decis iniţial că soluţionarea acestei petiţii nu este de competenţa sa, având în vedere că afirmaţiile au fost făcute în Slovenia, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat, pe 21 ianuarie 2014, hotărârea Consiliului şi a obligat inistituţia să se pronunţe pe fond.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger