De la orfan fără adăpost, la topul Forbes al celor mai buni 30 de antreprenori sociali

0

Christopher Ategeka s-a născut într-o colibă cu acoperiş din stuf şi pereţi din noroi, într-un sat din Uganda. Abia la adolescenţă a avut prima lui pereche de pantofi, scrie Yahoo Small Business. La vârsta de nouă luni, a fost luat de lângă mamă după ce părinţii lui s-au despărţit şi, cum tatăl său era negustor ambulant, a ajuns în grija bunicii. O femeie surdo-mută care trăia în sărăcie şi în izolare socială şi care a dezvoltat propriul sistem de comunicare prin semne cu nepotul ei.

 

 

Când băiatul avea în jur de şapte ani, ambii părinţi ai lui Christopher au murit de SIDA, iar băiatul a ajuns capul gospodăriei. Era cea mai în vârstă persoană de sex masculin dintr-o gospodărie în care locuiau bunica lui, alte rude şi cei patru fraţi vitregi ai săi. Locuiau toţi într-o colibă din noroi, fără curent electric şi alte utilităţi. Oamenii mergeau ore întregi pentru a-şi aproviziona locuinţa cu apă, iar mâncarea era o prezenţă rară, fiind obiectivul central al fiecărei zile. Cristopher a plivit, a cules recolte, a cosit, a păscut animale şi a adunat gunoaie pentru mâncare, înainte să fie plătit în bani. În cele din urmă, a reuşit să construiască o altă colibă în care să locuiască doar cu fraţii lui. Familiile conduse de copii sunt răspândite în Africa şi asta pentru că mulţi părinţi mor din cauza unor boli precum SIDA, malarie, holeră şi mai nou Ebola, iar rudele rămase în viaţă nu îşi permit să aibă grijă de orfani, care sunt de ordinul milioanelor.

Când Cristopher avea în jur de 12 ani, toţii copiii care locuiau în mica lui gospodărie au fost trimişi să locuiască cu câte o rudă. Unchiul la care a ajuns Cristopher era un fermier nu prea încântat să aibă o gură în plus de hrănit, aşa că l-a folosit pe băiat pe post de sperietoare de ciori – trebuia să stea ore întregi pe câmp şi să arunce cu pietre în păsări prădătoare, în cimpanzei şi babuini înainte să parcurgă un drum de alte câteva ore spre şcoală. În tot acest peisaj al dezolării, a existat un incident care a inspirat viitoarea carieră a lui Cristopher Ategeka. Unul dintre fraţii lui mai mici s-a îmbolnăvit foarte tare. Copiii au improvizat o targă dintr-o bucată de pânză şi l-au transportat la cea mai apropiată unitate medicală, aflată la mulţi kilometri depărtare. Băiatul a murit pe drum; dacă ar fi ajuns mai repede la un medic, ar fi supravieţuit. Acela a fost momentul în care lui Cristopher i-a încolţit ideea pentru CA Bikes (care se numeşte acum Rides for Lives), prima dintre cele trei companii pe care le-a înfiinţat.

Cu ajutorul unui ONG dintr-o biserică, ai cărui membri au fost impresionaţi de povestea lui, băiatul a ajuns în cele din urmă în SUA, unde a obţinut în timp record o diplomă în inginerie la Universitatea Berkeley din California şi a ajuns inventator. Acum locuieşte în San Francisco şi are trei companii destinate într-ajutorării oamenilor. Prima dintre ele, Rides for Lives, produce vehicule medicale (biciclete-ambulanţe şi vehicule pe trei roţi pentru cei cu dizabilităţi), dintre care multe au fost proiectate de Christopher, menite să faciliteze celor mai vulnerabili oamenil din Uganda accesul la sănătate (86% dintre ei locuiesc în zone izolate).

Vehiculele sunt fabricate de muncitori locali care beneficiază de training şi care construiesc şi unităţile sanitare mobile ale companiei – autobuze recondiţionate care pun la dispoziţia oamenilor fără acces la servicii medicale un medic generalist, un farmacist, medicamente şi intervenţii. Compania foloseşte mai nou şi drone pentru transportul medicamentelor vitale către oameni care nu le pot obţine. Celelalte două start-up-uri se axează pe teste pentru detectarea şi tratarea timpurie a HIV/SIDA şi a altor boli infecţioase, respectiv pe un program de mentorship pentru antreprenorii africani care vor să facă bine prin produse mai bune.

Cristopher Ategeka, acum în vârstă de 30 de ani, a primit distincţii la Casa Albă şi de la ONU pentru serviciile sale aduse omenirii şi a ajuns în topul 30 al antreprenorilor sociali sub 30 de ani care schimbă lumea, realizat de Forbes. Bărbatul nu şi-a cunoscut vârsta până când, în timpul unei călătorii de afaceri în Africa, şi-a recuperat documentele de identitate. “Sunt cel mai norocos om”, scria el acum ceva vreme pe platforma socială Reddit. “Îmi trăiesc visul – trei mese pe zi!”. Citiţi întreaga lui poveste pe Yahoo Small Business.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger