O echipă de cercetători canadieni s-a înhămat la un proiect ce presupune realizarea unei hărți a codurilor genetice pentru 75 de plante considerate importante pentru umanitate. Proiectul se numește PhyoMetaSyn, iar codurile genetice identificate și ”cartografiate” vor fi disponibile pentru toată lumea, pe internet: Plants of Interest.
”De la plante medicale la plante infame”, așa și-au ales cercetătorii cele 75 de plante care fac obiectul proiectului. Fiecare din cele alese are o anumită importanță pentru umanitate, iar oamenii de știință le vor ”sparge” tuturor codul și îl vor face public. ”În prezent, peste jumătate din speciile alese au deja codurile publicate”, a afirmat Peter Facchini, unul dintre liderii proiectului. Motivul pentru care oamenii de știință canadieni au ales să facă publice genomurile este că ei consideră că această informație genetică aparține omenirii, nu doar unor laboratoare ținute departe de ochii publicului. ”Noi doar am descoperit informația genetică, nu am creat-o”, au specificat ei.
Proiectul lor poate fi util nu doar publicului larg, pentru cunoaștere, ci și industriei farmaceutice, nutriționiștilor, organizațiilor care promovează hrana sănătoasă și medicina naturistă, precum și industriei cosmetice și altor ramuri. Printre plantele care au fost luate în studiu se numără: macul de opium, mușețelul german, hameiul, canabisul, pelinul, chinina, mahonul indian sălbatic, rozmarinul, grapefruit-ul și multe altele.
Sursa: Discovery News
Foto: Flickr / spotreporting