De la foamete, la război: Provocarea Ice Bucket Challenge, adaptată pentru alte cauze sociale

0

Cu siguranţă una dintre cele mai de succes iniţiative în materie de strângere de fonduri pentru o cauză umanitară, provocarea Ice Bucket Challenge, la care au răspuns în egală măsură somităţi şi oameni obişnuiţi, a avut un bilanţ impresionant: în mai puţin de o lună, peste 739.000 de donatori au contribuit cu 41,8 milioane de dolari la susţinerea organizaţiei ALS Association. De la Bill Gates, la Andreea Esca, de la Marc Zuckerberg, la George Bush, donatorii şi-au turnat găleţi de gheaţă în cap, pentru a atrage atenţia asupra sclerozei laterale amiotrofice şi a nevoii de fonduri pentru combaterea ei.

 

 

Deşi provocarea viralizată în reţelele sociale a reuşit o performanţă, ea a avut parte şi de controverse, cum ar fi cea legată de risipa de apă, în condiţiile în care accesul la apă curată este o problemă care afectează milioane de oameni. Tocmai acest lucru l-a determinat, pe pildă, pe actorul Matt Damon să-şi toarne în cap o găleată cu apă din toaletă, pentru a sublinia criza apei din regiunile sărace.

Ice Bucket Challenge însă a inspirat însă oameni din diferite colţuri ale lumii să preia provocarea şi s-o adapteze la nevoile de care se lovesc în propriile comunităţi. Mai jos, vă propunem o scurtă retrospectivă a acestor campanii de amploare mult mai mică, dar care scot la iveală probleme vitale, care la rândul lor au nevoie de soluţii.

Afghanistan 

Câţiva membri ai socităţii civile din Afghanistan au preluat provocarea găleţii cu gheaţă, pe care au adresat-o politicienilor locali, cerându-le acestora să găsească un consens care să facă posibil progresul social şi economic al ţării. “Ne-am săturat de nesiguranţa politică în care se află ţara noastră. Dăm mai departe provocarea către toţii afghanii şi îi încurajem să le ceară politicienilor acelaşi lucru,” arată un video postat pe Facebook.

 

Coasta de Fildeş

“Spumă împotriva Ebola” este titlul sub care mai mulţi locuitori din Coasta de Fildeş au ales să adapteze provocarea viralizată. Turnându-şi apă cu săpun în cap, aceştia vor să-i educe pe oameni în ceea ce priveşte transmiterea virusului Ebola, care a infectat recent peste 3.000 de persoane în Sierra Leone, Guinea, Liberia, Nigeria şi Senegal. Clipurile acestei campanii sunt reunite sub hashtag-ul #MoussercontrerEbola.

 

 

Gaza

În urma unui lung şir de violenţe armate, locuitorii din Gaza au transformat găleata cu apă într-o găleată cu moloz din clădirile dărâmate de bombardamentele israeliene. Miza provocării este să atragă atenţia asupra numărului de copii ucişi în atacurile supra Fâşiei Gaza. “Am căutat apă, dar apa e prea importantă aici ca să ne-o vărsăm în cap. Nu cerem ajutoare, ci doar solidaritate,” arată unul din participanţii palestinieni la Găleata cu Moloz.

 

 

India

Manju Latha, un jurnalist de 38 de ani din India, a înlocuit gheaţa din găleată cu orez. Astfel, Rice Bucket Challenge (Provocarea Găleţii cu Orez) subliniază problema accesului la alimente, care afectează nenumăraţi oameni din regiune. De altfel, în versiunea indiană a provocării, găleata nu este vărsată în cap (astfel ar fi fost irosită), ci dăruită unei persoane nevoiaşe. Hashtag-ul sub care sunt grupate aceste provocări este #ricebucketchallenge

 

 

Liban

Libanezii au ales să scoată la iveală problema lipsei de apă din zonă printr-o găselniţă foarte simplă: găleţile pe care s-au prefăcut că şi le toarnă în cap nu conţineau niciun strop de apă.

 

 

Nepal

Nu doar hrana şi apa sunt elemente vitale care lipsesc din ţările mai sărace, ci şi alte obiecte banale pentru locuitorii ţărilor dezvoltate. În Nepal, iniţiativa #FillTheBucket îndeamnă oamenii să umple o găleată cu alimente, medicamente şi obiecte de igienă, pe care s-o dăruiască victimelor inundaţiilor şi alunecărilor de teren care au avut loc recent în Nepal.

 

 

SUA

Tot în luna august, când netul a vuit în ecourile Ice Bucket Challenge, Statele Unite au fost zguduite şi de protestele din Ferguson, Missouri, generate de uciderea tânărului de culoare Michael Brown, de către poliţie. Ca reacţie la actele de violenţă ale forţelor de ordine îndreptate spre persoanele de culoare, actorul Orlando Jones şi-a turnat în cap o găleată de gloanţe. “Am vrut să fac ce a făcut şi ALS, respectiv să adaptez un viral şi să-l personalizez, pentru a vorbi de nebunia care are loc în Ferguson şi peste tot în lume. (…) Tuburile de gloanţe din clipul meu îi reprezintă pe cei care au plătit preţul ultim pentru libertatea de care ne bucurăm azi. Nu am găsit destule gloanţe care să ilustrez numărul mare al acestor oameni care şi-au dat viaţa pentru un ideal foarte important,” a explicat Jones.

 

Venezuela

De lipsa de apă curată se lovesc şi locuitorii din Venezuela, unde un clip adaptat după Ice Bucket Challenge foloseşte aceeaşi metaforă ca şi în Liban: găleata goală.

 

Sursa: Global Voices


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger