De dragul femeilor: Primul bărbat care poartă absorbante igienice

0

Povestea indianului Arunachalam Muruganantham e de-a dreptul impresionantă: Aflând că doar 2% dintre femeile indiene își permit absobante igienice, și-a  confecționat un uter artificial pe care îl poartă lunar, simulând menstruația, astfel încât să poată găsi soluția perfectă pentru absorbante eficiente și economice.

Totul a pornit de la soția lui, care i-a mărturisit că nu-și poate cumpăra tampoane, pentru că n-ar mai avea bani pentru lapte și pâine. În situația ei se află majoritatea populației feminine din India, care în timpul ciclului menstrual folosesc absorbante deloc igienice, improvizate din cârpe.

Considerând această problemă prioritară pentru sănătatea femeilor, a inventat o mașinărie de mici dimensiuni, care e operată de câteva femei și produce absorbante ieftine și sigure. Pentru a înțelege care sunt probleme cu care se confruntă publicul feminin, a luat o minge de fotbal veche, din care și-a confecționat un uter artificial. În fiecare lună, timp de câteva zile, îl umple cu sânge de porc și și-l atașează lenjeriei intime, unde poartă și absorbantele concepute de el. Astfel, le testează eficiența în cadrul tuturor timpurilor de activități, de la mers pe bicicletă, la sport.

Experimentul lui n-a întârziat să dea roade, iar între timp a vândut mașinile realizate de el pentru a produce absorbante în 23 de state, printre care Nepal, Afganistan, Africa de Sud și Zimbabwe. Prețul unui astfel de aparat este de 1000 de dolari, la fiecare dintre ele fiind nevoie de șase lucrătoare, iar prețul final al produselor este de patru ori mai mic decât cel al absorbantelor obișnuite.

Planurile lui Muruganantham sunt însă și mai mari, urmărind ca 100% din femeile din India să poarte în curând absorbante igienice, Ba mai mult, inițiativa lui merge mai departe de sănătate, întreprinzătorul urmărind să creeze nu mai puțin de un milion de locuri de muncă.

Sursa: BBC News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger