De cîtă educație formală are nevoie un mare creator?

0

Nu prea multă. Ceva nu se pupă între personalitatea unui creativ și educația formală. Explicația ar putea sta în aversiunea pe care omul natural, cum îl numește Schiller pe creativ, o are față de formalisme. De aceea a șters-o Van Gogh atît de repede de la Academia de Arte.

 

 

 

Dean Keith Simonton, profesor la University of California at Davis, a coordonat un studiu gigant despre 300 de excelențe creative născute între 1450 și 1850 —Leonardo da Vinci, Galileo, Beethoven, Rembrandt și așa mai departe.

Simonton a cuantificat educația formală pe care a primit-o fiecare și a măsurat nivelul lor de eminență după spațiul care li s-a dedicat în lucrări de referință. Relația dintre educație și eminență arăta, pe un grafic, ca un U întors: asta înseamnă că cei mai eminenți dintre creatori au primit o educație moderată, echivalentă cu jumătate de college. College e un concept instabil, depinde de țara unde e folosit, dar l-am putea aproxima ca studii post-liceale universitare.

Mai puțină sau mai multă educație decît atît corespunde cu excelență redusă (cifrele sunt doar statistice, nu înseamnă că nu există creatori mari cu studii aprofundate, doar că media nu e așa)


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger