De ce o cutie de prezervative a ajuns să coste 755 de dolari în Venezuela

0

Economia Venezuelei depinde în mare parte de petrol, însă în ultimele şapte luni, preţul primit de această ţară pentru exporturile sale petroliere a scăzut cu 60%. Unul dintre efectele prăbuşirii preţului petrolului a fost inflaţia, venită la pachet cu dispariţia de pe rafturi a multor produse de bază, de la alimente, la medicamente. În acest context, un pachet de prezervative a ajuns să coste echivalentul a 755 de dolari.

 

condoms

 

Criza prezervativelor este cauzată de dificultăţile economice cu care se confruntă importatorii din Venezuela, ţara cu una dintre cele mai mari rate de contractare a HIV din America de Sud. Prezervativele şi alte contraceptive au dispărut din farmaciile venezuelene începând cu luna decembrie a anului trecut, iar la finele lui ianuarie, lipseau cu desăvârşire din cele mai importante zece farmacii din centrul capitalei Caracas. Pe site-ul MercadoLibre, folosit pentru comerţul cu produse rare, un pachet de 36 de prezervative obişnuite a ajuns să coste 4.760 de bolivari (echivalentul a 755 de dolari), mai mult decât un salariu minim în Venezuela, de 4.250 de bolivari.

“Fără prezervative nu putem face nimic,” spune Jonathan Rodriguez, directorul organizaţiei neguvernamentale StopHIV. “Criza contraceptivelor ameninţă toate programele de prevenţie pe care le-am derulat în ţară.” Venezuela se află pe locul trei în topul ţărilor latino-americane, în ceea ce priveşte numărul de infecţii HIV pe cap de locuitor, după Paraguay şi Brazilia. Totodată, această ţară are cel mai mare număr de sarcini în rândul adolescentelor, după Guyana: 83 de sarcini din 1000 sunt, potrivit Băncii Mondiale, în rândul adolescentelor, în vreme ce în Germania, de pildă, raportul este de 4 la 1000.

Totodată, în această ţară avortul este ilegal, ceea ce va creşte numărul de decese în rândul femeilor care vor fi nevoite să apeleze la clinici clandestine. “O sarcină nedorită este marca unui eşec guvernamental: eşec al politicilor sale economice, de educaţie şi sănătate publică,” a declarat Carlos Cabrerea, vicepreşedintele filialei venezuelene a organizaţiei International Planned Parenthood Federation. În 2013, preşedintele ţării, Nicolas Maduro, a promis să construiască mai multe fabrici de prezervative în Venezuela, pentru a proteja tinerii de efectele “pornografiei capitaliste,” însă promisiunile au rămas fără acoperire până în ziua de azi.

Prezervativele nu sunt însă singurele produse care lipsesc din magazinele Venezuelei: locuitorii din Caracas petrec ore bune la cozi, pentru a cumpăra alimente sau produse de curăţenie la preţuri subvenţionate.

Sursa: Bloomberg


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger