De ce ne place să vorbim atât de mult despre noi înșine

0

S-ar putea să spuneți, intuitiv, că e absolut normal să vorbim despre lucrurile pe care le cunoaștem cel mai bine: propriile plăceri sau probleme, ce ne macină și ce ne bucură. Un grup de cercetători de la Harvard însă a făcut o serie de experimente ca să afle de ce, mai exact, circa 40% dintre conversațiile pe care le purtăm sunt despre noi înșine.

Cercetarea, publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, a avut la bază două experimente. Într-unul dintre ele, oamenii au fost rugați să vorbească despre sine sau să discute despre ceilalți, în timp ce activitatea lor cerebrală era monitorizată. În celălalt caz, organizatorii au testat dacă subiecților le place mai mult să răspundă la întrebări personale, la întrebări despre alții sau la chestiuni privitoare la fapte neutre. La toate aceste teste s-a descoperit un singur lucru: în momentul în care se expun, povestind despre sine, toți oamenii manifestă o schimbare sensibilă a activității biochimice din creier.

În cazul primului experiment, când oamenii vorbeau despre ei înșiși, s-a înregistrat o activitate bogată în zona cerebrală responsabilă pentru recompense, aceeași care se activează când facem sex sau când mâncăm.  În cazul ambelor teste, s-a constatat că subiecților le făcea o mai mare plăcere să se auto-povestească dacă știau că în jur sunt oameni care să-i asculte. ”Efectele au fost amplificate de faptul că aveau să-și comunice gândurile altor persoane, ceea ce sugerează că pentru indivizi, ocaziile de sa se confesa sunt o recompensă deosebită,” arată studiul, care explică astfel succesul platformelor sociale ca Facebook, unde oamenii își pot crea un întreg discurs public despre sine.

 

Sursa: Time


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger