De ce unii oameni sunt mai predispuși la răceală

0

Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au observat că telomerii – secțiuni protectoare de ADN ce acoperă vârfurile cromozomilor – ar putea fi asociați cu capacitatea organismului de a bloca răceala, scrie Time.com. Ei susțin că lungimea acestor telomeri pot prezice riscul în cazul persoanelor de peste 22 de ani, asocierea fiind mai puternică odată cu înaintarea în vârstă.

Telomerii au rolul de ceas molecular pentru durata de viață a unei celule. Ei se scurtează o dată cu fiecare diviziune celulară și diminuează treptat abilitatea celulei de a funcționa la capacitate maximă. Cercetătorii au asociat scurtarea telomerilor cu îmbătrânirea și bolile asociate bătrâneții, unii din ei sugerând că oamenii care au moștenit telomeri mai lungi trăiesc mai bine și îmbătrânesc mai bine. Acum, cei de la Carnegie Mellon au observat că aceste învelișuri de ADN au legătură și cu modul în care organismul respinge răceala.

Pentru a vedea exact cum funcționează telomerii, oamenii de știință lungimea celor care protejează celulele albe din sânge la 152 de voluntari sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, care au fost expuși apoi la virusul responsabil pentru răceală și ținuți în carantină în camere individuale timp de cinci zile. 33 dintre cei 105 oameni infectați au dezvoltat răceala, iar indivizii care aveau telomeri mai scurți au prezentat mai multe șanse de a se alege cu infecții respiratorii, deși asta a fost valabil numai în rândul celor de peste 21 ani. La nivel general, oamenii care aveau telomeri mai scurți într-un anumit tip de celulă sangvină, cu rol vital în eliminarea infecțiilor, s-au dovedit mai predispuși să cedeze în fața lor.

Aflați mai multe pe Time.com.

Foto: Wikipedia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger