De ce unii dintre noi îşi amintesc ce visează şi alţii nu?

0

Oamenii care reuşesc să îşi amintească ceea ce visează (chiar dacă nu de fiecare dată) răspund, totodată, mult mai puternic la auzul propriului nume când sunt treji, susţine o cercetare realizată de oameni de ştiinţă de la Neuroscience Research Center, din Lyon, Franţa şi publicată în revista Frontiers in Psychology.

 

 

 

Toată lumea visează când doarme, dar nu toată lumea îşi aminteşte, a doua zi, după trezire, ce a visat. Oamenii de ştiinţă nu au reuşit să ofere un răspuns clar de ce se întâmplă asta, astfel că echipa de cercetători din Franţa s-a gândit să se folosească de electroencefalograme pentru a înregistra activitatea electrică a creierului în cazul a 36 de persoane, participante la experiment. Activitarea creierului lor a fost înregistrată în timp ce aceştia ascultau muzică ambientală şi, din când în când, se auzeau strigaţi pe numele mic. Totodată, activitatea creierului a fost înregistrată şi în timpul somnului. Jumătate dintre participanţii la experiment şi-au amintit visele aproape în fiecare zi, iar cealaltă jumătate abia dacă şi-au amintit o dată sau de două ori pe lună ce au visat.

În timpul somnului, ambele grupuri au avut activitate neuronală similară la auzul numelui lor, care rula încet, în aşa fel încât oamenii să nu se trezească. Când erau treji, cei care îşi aminteau visele aproape zilnic aveau, la auzul numelui, o activitate diferită a undelor cerebrale alpha decât cei care nu îşi aminteau visele. „A fost chiar o surpriză să observăm această diferenţă între grupuri în timp ce participanţii erau treji”, constată Perrine Ruby, specialistă în neuroştiinţe în cadrul Neuroscience Research Center din Lyon. Această diferenţă ar putea indica variaţiile din activitatea cerebrală care influenţează şi modul în care visăm, susţine studiul. Altfel spus, cei care îşi amintesc visele par să utilizeze mai multe regiuni ale creierului când procesează sunete, în timp ce sunt treji, decât cei care nu îşi amintesc visele.

Totodată, mai spun autorii studiului, cei care îşi amintesc visele se trezesc mai des noaptea, cam de două ori mai mult (ca interval de timp) decât cei care nu îşi amintesc visele. Laolaltă, rezultatele cercetării sugerează că persoanele care îşi amintesc visele des, adică aproape zilnic, ar putea fi mult mai receptive la stimuli sonori şi asta le-ar face să se trezească noaptea mai des. „O persoană care tocmai s-a trezit după un vis este mult mai probabil că îşi va aminti visul respectiv”, susţine Ruby. Însă concluzia studiului este departe de a fi încheiată: practic, oamenii de ştiinţă au descoperit o mică diferenţă, au făcut un mic pas înspre a găsi răspunsul la întrebarea de ce unii dintre noi îşi amintesc visele şi alţii nu. „Mai avem multe de cercetat şi de înţeles”, spune cercetătoarea Perrine Ruby.
Sursa şi foto: Live Science

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger