Poate că vi se pare contraintuitiv, dar iPhone-ul este un consumator de energie electrică mai mare decât frigiderul mediu, arată un nou studiu. Dacă acesta din urmă consumă circa 322 de kilowați-oră pe an, un smartphone de la Apple consumă circa 361 de kilowați-oră, cea mai mare parte a energiei fiind consumată nu atât alimentării, cât pentru întreținerea serverelor de date, necesare conexiunilor wireless și serviciilor de streaming.
O cercetare publicată recent, intitulată The Cloud Begins with Coal: Big Data, Big networks, Big Infrastructure and Big Power, arată că actualul sistem de telecomunicații consumă la nivel global 1.500 de terawați-oră, respectiv 10% din totalul energiei consumate în întreaga lume. Un terawat-oră ar reprezenta consumul a 90.000 de gospodării, pe un an întreg. Cel mai mare consum îl necesită întreținerea serverelor și celorlalte elemente de infrastructură, care permit funcționarea gadget-urilor inteligente, conectate la Internet. În același sens al echivalării, vizionarea în streaming de pe smartphone a câtorva episoade din serialul preferat consumă mai multă energie decât imprimarea pe DVD a acestora și transportarea lor la domiciliul nostru, oriunde în lume ne-am afla. Potrivit aceluiași studiu, până în 2035 consumul de energie necesar telecomunicațiilor va fi aproximativ același cu consumul necesar sistemelor de iluminat.
Totodată, conform Greenpeace, majoritatea energiei consumate pentru telecomunicații este obținută din arderea cărbunelui. ”Dominația cărbunelui e cauzată de încercarea de a păstra costurile scăzute, oferind în același timp cantități de energie din ce în ce mai mari către economiile aflate în ascensiune,” mai arată studiul, subliniind că lipsa unor alternative energetice la scară largă, care să presupună aceleași beneficii, duce la menținerea lanțului vicios.
În fața acestei provocări, marile companii din telecomunicații încearcă să propună soluții mai verzi, Apple intenționând, de pildă, să folosească în viitorul apropiat 100% energii regenerabile, cum ar fi energia eoliană, hidroelectrică sau geotermală. Până se va reduce însă distanța de la aspirații la realitate, ar trebui să înțelegem, înainte de toate, că banalele noastre activități de pe smartphone-uri au în spate un consum energetic susbtanțial.
Sursa: Daily Mail
Foto: Wnyc.com