De ce trece timpul mai repede când îmbătrânim și încetinește când suntem speriați

0

Trecerea prea rapidă sau prea înceată a timpului a fost analizată de un psiholog care a vrut să vadă cum este influențată viteza timpului de emoțiile, sănătatea sau vârsta noastră.

 

 

Claudia Hammond a descoperit că timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim și când suntem relaxați, dar nu și când suntem speriați. În cartea sa, Time Warped, arată cum timpul trece de două ori mai repede dacă suntem într-o companie plăcută, comparativ cu situațiile în care avem o companie plictisitoare.

De asemenea, timpul parcă se extinde într-o situație în care ne aflăm aproape de moarte, autoarea dând exemplul jurnalistului BBC Alan Johnston, care a fost luat ostatic în Gaza în 2007 și eliberat patru luni mai târziu. Ea a dat și exemplul exploratorului francez Michel Siffre, care, în 1962, a petrecut două luni într-o peștere sub pământ pentru a afla cum izolarea de lumină, ceasuri și rutină l-ar afecta.

El a pierdut complet noțiunea timpului și stătea treaz între șase și 40 de ore, dar lungimea medie a zilei sale era aproximativ aceeași cu a zilei pe Pământ, de 24 de ore.

Psihologul a mai analizat cum frica și plânsul cuiva încetinesc timpul. Oamenii cred mereu că vor avea mai mult timp în viitor. În plus, deși ne petrecem mult timp din viață preocupându-ne de timp, nu există nicio parte a creierului care să măsoare trecerea minutelor și orelor.

Sursa: Daily Mail


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger