De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații

1

O “portiță” evoluționară ar explica de ce masculii mai multor specii au vieți mai scurte decât femelele. Portița e în mitocondrii, partea celulelor care generează energie. Mitocondriile au propriul ADN, diferit față de ADN-ul din nucleul celulelor la care ne gândim când vorbim de genom. În cazul celor mai multe specii, ADN-ul mitocondriilor se transmite doar de la mamă, fără nicio contribuție de la tată.

 

Linia directă de transmitere ar putea permite acumularea de mutații dăunătoare, arată un studiu publicat în Current Biology. În mod normal, selecția natural ține mutațiile dăunătoare la minim prin faptul că nu sunt transmite copiilor. Dar dacă o mutație a ADN-ului mitocondriilor este periculoasă doar pentru bărbați și nu afectează femelele, nu există un impediment în a fi transmisă de către mamă fiicelor și fiilor săi.

“Dacă apare o mutație mitocondrială care e benignă la femei sau apare o mutație care e favorabilă pentru femei, această mutația va trece de porțile selecției naturale și merge direct la generația viitoare”, spune Damian Dowling, cercetător în cadrul studiului.

Rezultatul: se adună o grămadă de mutații care nu afectează negativ femeile, dar contribuie la o viață mai scurtă pentru bărbați.

Dowling și colegii au testat ideea, denumită “Blestemul mamei” la muștele de fructe. Au luat muște cu același ADN celular și au inserat ADN mitochondrial de la 13 populații diferite de muște  din lume. Singura diferență genetică în rândul populațiilor de muște a constat în originea mitocondriilor, spune cercetătorul.

Oamenii de știință au înregistrat, apoi, cât trăiește fiecare populație de muște. Rezultatele au arătat o mare diferență pentru masculi, dar nu și pentru femele.

Există speculații potrivit cărora femeile ar trăi mai mult din cauză că testosteronul ar avea efecte negative asupra duratei de viață a bărbaților, dar insectele nu au acest hormon, de aceea sunt o specie potrivită pentru a fi folosită în cercetarea diferenței de durată de viață între femei și bărbați.

Sursa: LiveScience


Un comentariu

  1. Pingback: De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii? | Color Me News

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger