De ceţările cele mai fericite au cele mai ridicate rate ale sinuciderilor?

11

Sondajele arată, în mod constant, că ţările scandinave, cu politicile lor favorabile familiilor, cu o infracţionalitate scăzută, cu asistenţă sanitară gratuită şi economii bogate, sunt cele mai fericite locuri de pe pământ. Fericirea vine, însă, cu un paradox – cele mai fericite ţări au şi cele mai mari rate de sinucidere.

Să fie iernile lungi şi întunecoase care cauzează problema? Sau vreo genă a depresiei în ţările nordice? Un nou studiu sugerează că problema nu este specifică Scandinaviei. Cercetarea arată că fericirea vine cu rate ridicate de sinucidere şi în Statele Unite ale Americii.

Ecnonomişti de la Federal Reserve Bank din San Francisco, de la Universitatea Warwick din Anglia şi Hamilton College din New York au examinat scorurile de satisfacţie declarate de 2,3 milioane de americani din toate statele şi le-au comparat cu ratele de sinucidere. Utah, spre exemplu, este primul stat ca satisfacţie de viaţă, dar se clasează pe locul 9 în topul ratelor de sinucidere. Al doilea stat ca fericire este Hawaii care ocupă locul 5 la sinucideri. New York, pe de altă parte, este pe locul 45 la fericire şi are cea mai mică rată de sinucidere din SUA.

Cercetătorii spun că atât fericirea, cât şi sinuciderea sunt legate de inegalitatea economică – cu cât este mai mare prăpastia dintre săraci şi bogaţi, cu atât mai scăzută este fericirea şi mai ridicată este rata sinuciderilor.

Studiul nu oferă o explicaţie clară, dar autorul Stephen Wu spune, pentru New York Times, că un rol important este jucat de compararea fericirii cu a altora. “Pentru cei aflaţi la pământ, într-un fel situaţia lor pare mai rea în comparaţie cu cei apropiaţi sau cu a vecinilor. Pentru cineva care este destul de nefericit, comparaţia poate duce la mai multă nefericire şi depresie”, spune acesta.

Foto: Reuters

Sursa: Time

Cititi si:

Mituri despre sinucidere

Sinucidere anuntata pe Facebook. Nici unul din cei 1.000 de “prieteni” n-au intervenit

Europenii sunt mai fericiti daca au o zi libera, americanii se bucura daca stau peste program

Tags:11 comentarii

  1. Am foarte mari dubii in lista aceea publicata de nu stiu cine… Cea mai mare fericire am gasit-o in tari din lumea a 3-a cum ar fi Filipine… Norvegienii cica sunt 75% fericiti… Iar ceillalti 25% se vor sinucide in urmatorii 5 ani 🙁

  2. Aceasta fericire care a fost studiata se reflecta doar in lumea materiala. Fericirea pe care o inteleg eu este cea sufleteasca si ca un paradox se gaseste in tarile mai sarace si nu in cele bogate. Aceia care au satisfacute nevoile materiale in proportie 100% nu mai au nici o ocupatie iar cultura umana nu este atat de avansata incat sa le acorde o educatie sufleteasca intrucat suntem priviti doar ca o masa de sclavi ai unei economii …(nu gasesc un adjectiv potrivit).

  3. va dati seama cand au auzit ungurii ca nu mai sunt primii la sinucideri au innebunit de invidie, o sa inceapa sa se arunce de la geam toti…doar unul o sa ramana, ghici cine..

  4. pai raspunsul la intrebare l-au dat tot scandinavii…intr-o reclama la ikea spune….”nu e fericit ala care are cel mai mult, ci cel care are nevoie de putin”

  5. sunteti penibili, zau asa ! prea e cusuta cu ata alba aceasta incercare de justificare a cresterii numarului de sinucideri de la noi ! chiar credeti ca va crede cineva ?

  6. Pingback: TOTB.ro - De ce ne împrietenim şi ne căsătorim cu persoane “la fel” ca noi? » Think Outside the Box

  7. Dupa parerea mea studiul este superficial, si probabil contine intrebari care sa le dea raspunsuri oamenilor din marketing, sa ii ajute sa descopere noi metode de a ne oferi produse de care nu avem nevoie. Eu studiez in Danemarca. Nordicii sunt fericiti pentru ca sunt drogati, needucati si platiti foarte mult. Danemarca are Cristiania – un port abandonat, acum al hipiotilor, cu autonomie, si unde in medie gasesti intre 500kg si 1,5 tone de Hsh/marihoana intr-o casa. Vand pe tarabe, ca la noi in piata. Nu vand cocaina sau alte substante periculoase – acestea iti sunt oferite in discoteci, de cubanezi sau tigani din tari baltice. Alta cauza a fericirii lor e bautura in cantitati socante. Pana la facultate sunt educati foarte putin, iar apropo de bani, oricine isi permite si are/cumpara/planuieste sa cumpere un nou Iphone.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger